Amazon se uključio u borbu protiv antivakcinaške pošasti

Iz ponude uklonjene sporne knjige

158

Najveći svetski internet prodavac Amazon uklonio je iz svoje ponude knjige o „lečenju autizma“ nenaučnim tvrdnjama da se deca mogu izlečiti. U tim knjigama se navode pseudonaučne tvrdnje da se deca mogu izlečiti pijenjem varikine ili kupanjem u njoj, ili uzimanjem lekova koji treba da leče trovanje olovom ili arsenikom.

NBCNews prenosi saopštenje Amazona, koji navodi da su knjige „Lečenje simptoma znanog kao autizam“ (Healing the Symptoms Known as Autism) i „Bori se s autizmom i pobedi“ (Fight Autism and Win), ali i ističe da kompanija nije htela da odgovori na precizna pitanja o tome zašto su knjige uklonjene, kao i da li je to deo većeg čišćenja. Kompanija se pozvala na svoju politiku da ne komentariše individualne primere.

Ovaj potez Amazona usledio je iste nedelje kada je magazin Wired objavio kritiku ovog tehnološkog giganta što na svojoj platformi nudi antimedicinske knjige koje promovišu opasne metode za „lečenje autizma“.

Mediji su godinama kritikovali Amazon što uopšte ima u ponudi antivakcinaške knjge i druge knjige koje dezinformišu javnost oko zdravlja i medicine, ali se čini da se taj pritisak pojačao poslednjih nedelja.

Internet platforme počele su da reaguju na pritisak javnosti nakon što su se u svetu vratile odavno pobeđene bolesti, u čemu je Srbija prednjačila, odnosno od kada je objavljeno da je izbegavanje vakcinacije jedno od najvećih opasnosti po čovečanstvo. Sve to je navelo najveću društvenu mrežu Facebook da otvoreno objavi „rat“ antivakcinašima tako što je zabranio reklamiranje na takvim sadržajima, odnosno što je algoritam počeo da spušta takve sadržaje.

Prateći te korake, YouTube je onemogućio reklamiranje na antivakcinaškim video-snimcima, a onda je i Amazon Prime Video uklonio iste takve „dokumentarne“ filmove.

Autizam je razvojni poremećaj koji se javlja kod male dece i za koga nema leka. U pitanju je spektar poremećaja, a deca sa njim mogu da ispolje širok dijapazon karakteristika, počev od teškoća da zanisvaju veze sa vršnjacima ili emotivnim partnerima, pa do potpune nemogućnosti da se funkcioniše u školi ili na poslu.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...