Kako da naučite psa da spusti predmet koji donese

Mnogi vlasnici svedoče da im je bilo izuzetno lako da nauče svog psa da ode po bačeni predmet i donese ga, ali da godinama imaju poteškoća da nauče ljubimca da im doneseni predmet preda – spuštajući ga na pruženi dlan, ili na pod.

1.196

Većina pasa koji se igraju na ovaj način zapravo samo traže dodatno nadvlačenje nakon igre bacanja i donošenja.

Mnogi psi čak mnogo više uživaju u ovoj igri odmeravanja snage, nego u prostom jurenju ili donošenju loptice, frizbija ili igračke.

Naučiti psa da ispusti predmet kada to od njega zahtevate veoma je korisna vežba jer ćete naučenu komandu moći da upotrebite i u situacijama van igre, kada zapazite da pas među zubima ima neku dragocenost, ili hranu koja mu neće prijati.

Stručnjaci tvrde da je najbolji način da psa naučite komandi PUSTI, upravo kroz igru.

Pre početka obuke, važno je da vodite računa o sledećim pravilima:

  • Nikada nemojte silom da uzimate igračku, pogotovo ako vaš pas još uvek nije naučio komandu, ili ako vam deluje kao da je loše volje. Prvo, zato što ga možete povrediti, ali i dovesti do toga da pas povredi vas.
  • Nemojte sakrivati igračku. Vaš pas treba u svakom trenutku da ima igračku na vidiku, jer ne sme da oseća kao da treba da je štiti već da se osmeli da je pusti.
  • Ne smete dopuštati psu da u igri obuke gricka vaše ruke ili odeću: Ako vas slučajno zakači zubima ili noktima, prekinite igru i kratkotrajno ga ignorišite.

Da bi pas spustio ili ispustio predmet koji drži u ustima, potrebni su vam strpljenje, poznavanje osnovnih koraka, i  – dobro odabrana poslastica kao nagrada.

  1. Ponudite psu loptu, ili neku drugu igračku, i pustite da se igra njome.
  2. Privucite njegovu pažnju i recite Pusti, dok mu pokazujete nagradicu.

Prirodni instinkt psa će biti da pribegne ukusnoj poslastici i oslobodi loptu.

  1. Uhvatite loptu i bacite je ponovo.
  2. Ponovite postupak nekoliko puta.

Ova jednostavna igra naučiće vašeg psa da pravilno poveže verbalnu komandu Pusti sa samim činom ispuštanja lopte, ili nekog drugog predmeta u igri.

Vraćajući predmet i prateći igru, pas će shvatiti da ne pokušavate ništa da mu ukradete ili oduzmete, već da, naprotiv, biva nagrađen kada uradi ono što ste zatražili.

Jednom kada je pas naučio da ispušta predmete, važno je da nastavite sa vežbanjem tako da se to ponašanje ne zaboravi.

Idealno bi bilo vežbati svakog dan 5 do 10 minuta.

Vremenom, nagradice u vidu hrane trebalo bi da zamenite milovanjem ili pohvalom, kao i da prostor u kome uvežbavate komandu proširite i na park, dvorište, ulicu, uz promenu predmeta sa kojim vežbate.

 

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...