Obaveštajna služba Kosova zatvorila „zelenu liniju”, Srbi najavljuju blokade puteva

40

KOSOVSKA MITROVICA – U poslednjih nekoliko dana nijedan kamion sa osnovnim životnim namirnicama nije ušao na teritoriju severnog Kosmeta iz pravca centralne Srbije, a situacija u četiri opštine je alarmantna.

Na svim putevima – magistralnim, regionalnim, ali i delu koji se proteže „zelenom linijom” – pojačano je prisustvo pogranične kosovske policije, a ukoliko se nastavi ovakvo stanje, „na koje ne reaguje ni Priština, a ni međunarodna zajednica”, Srbi će organizovati blokade puteva.

Ovo je za „Politiku” kazao Radoš Petrović, predsednik Udruženja privrednika na severu Kosmeta, koji ne krije razočaranje zbog „neadekvatnog odgovora EU i sveta”, čije reakcije na drastične mere Prištine, koje prete da dovedu do „humanitarne katastrofe”, izostaju.

„Ponestaje hrane u prodavnicama, a narod je uplašen. Ukoliko se nastave ovakvi necivilizacijski potezi, bićemo prinuđeni na radikalne mere. Blokiraćemo puteve, jer nam ništa drugo ne preostaje”, ističe Petrović, uz naglasak da je na severu veće prisustvo pogranične policije i „carinika”, ne samo iz Kosovskomitrovičkog regiona, već je stiglo pojačanje i iz drugih okruga sa KiM.

Pripadnike „pogranične” policije nadgledaju i obaveštajne službe iz Prištine, među kojima i pripadnici ŠIK ( Obaveštajska služba Kosova) u civilnim automobilima sa registarskim oznakama KS.

Ovu informaciju za „Politiku” potvrđuje Zoran Todić, predsednik Privremenog organa opštine Leposavić, naglašavajući da „prema pouzdanim informacijama, obaveštajci ŠIK kontrolišu ne samo pojas ’zelene linije’, već i statične patrole koje se nalaze na putevima širom severnog Kosmeta”.

„Obaveštajci ŠIK-a u civilnim automobilima danonoćno nadgledaju i kontrolišu rad pogranične policije. Njihovo prisustvo unosi dodatni nemir i strah kod naroda. Ovih dana, uz pojačano prisustvo pripadnika pogranične policije iz regiona, stigle su dodatne snage koje su bile u delu pojasa ka Albaniji i Makedoniji, a karakteristično je da su postavili i statične punktove, u nameri da ne dozvole da se ni kilogram brašna dopremi iz pravca centralne Srbije”, kaže Todić, koji apeluje na Srbe da ostanu mirni i da ne nasedaju na „najmanje provokacije iz Prištine”.

Pre dva dana bilo je pojačano i prisustvo pripadnika Kfora, koji su helikopterima nadletali teritoriju severnog Kosmeta. Sreda je na severu KiM protela mirno, ali se osećaju tenzije i strah, posebno zbog sve učestalijih nezvaničnih priča da Priština planira upad u „Trepču”, ali i zauzimanje integrisanih prelaza Jarinje i Brnjak, koji preko opština Leposavić i Zubin Potok vode ka centralnoj Srbiji.

Radoš Petrović navodi da se robom koja je stizala iz centralne Srbije, a čije su zalihe u rafovima prodavnica pri kraju, hrani više od 50.000 Srba na severu pokrajine.

„Neverovatno je da se međunarodna zajednica duže od tri meseca, koliko traju drakonske mere Prištine, oglušuje na naše apele, koje smo upućivali sa protesta ne samo iz Kosovske Mitrovice, nego i iz ostalih mesta na Kosmetu. Sramota je da EU i ceo svet ćute na poteze Prištine, koja još i preti hapšenjem viđenijih Srba. Poručujemo da nećemo nemo posmatrati dalji teror kosovskih institucija”, naglašava Petrović.

Da su kod Srba prisutni strah i zabrinutost, izazvani taksama, ali i najavom hapšenja Srba na osnovu montiranih optužnica, za naš list potvrđuje i Ivan Todosijević, član predsedništva Srpske liste.

„Najava akcije ’Čelični prsten’, koju je, izgleda, Priština pojačanim prisustvom pogranične policije počela da sprovodi na severu Kosmeta, dodatno je uznemirila žitelje. I pojačano prisustvo Kfora, koji se mogao videti u delu Kosovske Mitrovice, izaziva zebnju i strah od daljih poteza privremenih kosovskih institucija. Srbi sa severa, ali i sa celog Kosmeta, Prištini šalju poruku mira i poruku da se dijalog nastavi. Ali, prethodno da se ukinu takse, jer je na pomolu humanitarna katastrofa. Ono što Srbe dodatno brine su i nekakve montirane optužnice i najava hapšenja, što mi na severu nećemo dozvoliti. Nećemo pristati da nam specijalne jedinice Rosu upadaju i hapse ljude”, ističe Todosijević.

Apeluje na Srbe, ali i na Albance, „da ne nasedaju na provokacije iz Prištine, koje su nepredvidive i čiji su potezi nepredvidivi”.

„Ono što mogu da kažem je da se Prištini ne može verovati, jer je spremna na nerazumne odluke i poteze. Srbi neće podleći njihovim provokacijama, ali neće ni sagnute glave gledati kako im hapse viđenije ljude”, navodi Todosijević.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...