Stejt department: Predsednički izbori u Crnoj Gori u skladu sa zakonom, ali je korupcija i dalje problem

92

VAŠINGTON – Predsednički izbori održani su u skladu sa zakonom, sa par uočenih manjih nepravilnosti koje nisu imale uticaj na konačan rezultat i uprkos kritikama opozicije odvijali su se u slobodnim i fer uslovima, stoji u ovogodišnjem izveštaju Stejt Departmenta.

Korupcija je u Crnoj Gori i dalje problem, jer vlast nije efikasno sprovodila zakone, a proces imenovanja sudija i tužioca ostao je donekle politizovan, navodi se u izveštaju.

„Javnost korupciju u vladi i državnoj upravi smatra endemskom kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Kao veoma podložne korupciji posebno su istaknute oblasti zdravstva, visokog obrazovanja, sudstva, carina, politike, urbanog planiranja, građevinarstva i zapošljavanja. Politizacija, skromne plate, i nedostatak obuke i motivacije javnih službenika omogućili su plodno tlo za korupciju“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju, koji je američki državni sekretar Majk Pompeo sinoć predstavio u Stejt Departmentu, navodi se da je i nekažnjivost takođe problem, budući da vlast nije kažnjavala službenike koji su kršili ljudska prava.

Stejt Department je ukazao da je do avgusta bilo devet smrtnih slučajeva i 12 pokušaja ubistava povezanih s organizovanim kriminalom, i konstatovao da je vlast u poslednjoj godini povećala sudska gonjenja za takva ubistava.

Iako Ustav i zakon zabranjuju mučenje i druge ponižavajuće postupke ili kazne, navodi se da je bilo izveštja o prebijanju, od kojih su se neki temeljili na LGBTI identitetu, u zatvorima i pritvornima širom države.

“Vlada je procesuirala neke policajce i zatvorske čuvare optužene da su prekoračili ovlašćenja, ali bilo je odgađanja u sudskom postupku”, dodaje se u Izveštaju.

U izveštaju se navodi da su mnogi aktivisti za ljudska prava, kao što su NVO MANS, tvrdili da vlast nastavlja sa praksom nezakonitog prisluškivanja i praćenja, iako sudovi i kontrolni skupštinski odbori nijesu prijavili kršenje zakona u ovoj oblasti.

U delu posvećenom medijima istaknut je slučaj ranjavanja Olivere Lekić, kao i smena izvršne direktorke javnog servisa, Andrije Kadije.

Neki mediji nastavili su sa kritikom vlade. Ipak, nedostatak obuke i neprofesionalno novinarsko ponašanje, zajedno sa malim platama i političkim pritiskom doprineli su povremenom pristrasnom izveštavanju, navodi se u izveštaju.

Izvor Antena M
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...