Tatjana Macura: Savez za Srbiju je zabranio da govorim na protestu u Pančevu

339

Članica Predsedništva Stranke moderne Srbije (SMS) Tatjana Macura optužila je Savez za Srbiju (SzS) da joj je zabranio da govori na građanskom protestu u Pančevu, ocenivši da je to vid cenzure, da je štetno i da dovodi do rasipanja energije građanskih protesta.

Macura je na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk napisala da su je 26. februara kontaktirali, a 4. marta organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ u Pančevu obavestili da će govoriti na protestu 15. marta, ali su joj potom otkazali dolazak uz komentar da se članovi organizacionog odbora koji su iz SzS-a bune i da Marinika Tepić mora da bude glavni govornik tog 15. marta.

O ovome neću da ćutim. 26. februara su me kontaktirali, a 04. marta organizatori protesta #1od5miliona u Pančevu su me…

Gepostet von Tatjana Macura am Mittwoch, 13. März 2019

„Ovo što ste uradili je štetno. Ukoliko već imate moć da utičete na izbor govornika na protestima, ne znam šta vas je konkretno sprečilo da tu moć iskoristite i da ne dozvolite da se na protestu u Beogradu prošle subote obrati Vladimir Dimitrijević, osoba čiji se stavovi kose sa univerzalnim ljudskim vrednostima i opšteprihvaćenim naučnim činjenicama“, navela je Tatjana Macura.

Dodala je da SMS ne učestvuje u organizaciji protesta, ne zato što neće, već zato što im to nije dozvoljeno.

„Modernisti od prvog dana podržavaju zvanično građanske proteste i nikada nismo zloupotrebili nijednu šetnju za promociju stranke, niti ćemo to ikada raditi. Nismo i nećemo biti ničija scenografija, a posebno ne u ‘cenzuslov’ kampanjama. Zloupotreba građanskih protesta je nedopustiva, mešanje u rad i izbor govornika lokalnim organizacionim odborima i intervencije su pogubne za opstanak energije koja se teškom mukom akumulirala na ulicama širom Srbije. Da protesti zažive nije doprineo Beograd, već pre svega trud i zalaganje ljudi na lokalu“, navela je Tatjana Macura.

Youtube

Dodala je da je broj građana na ulicama nekoliko puta manji danas nego što je to bilo na početku protesta „Jedan od pet miliona“ i ocenila da najveću odgovornost za takav pad snose „oni koji centralizuju, preuređuju, kao i oni koji politički svojataju proteste“.

„Što se mene lično tiče, ćutanje na ovako nešto bilo bi identično ćutanju na marifetluke vladajuće većine, a ceo film ‘samo da ovi odu, a posle ćemo da rešavamo ostalo’ je već snimljen pre 20 godina. Kraj tog filma živimo danas. Ako ćemo da se kao društvo menjamo, onda to radimo svi i to radimo od prvog dana i na ovakve stvari ne ćutimo“, navela je Tatjana Macura.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...