Zelena stranka: Pet novih stabala za jedno posečeno

124

BEOGRAD – Povodom sve češće seče drveća u Beogradu, Zelena stranka uputila je zameniku gradonačelnika Beograda, Goranu Vesiću, inicijativu za pretvaranje srpske prestonice iz zagađenog u zeleni grad.

Ova inicijativa ima za cilj da na jedan odgovoran način uredi važnu oblast za Beograđane, i ponudi sveobuhvatno rešenje, kako za očuvanje zelenila i zelenih površina, tako i za unapređenje kvaliteta života u gradu.

Smatramo da postojeći modeli nisu dobri i da onemogućavaju kvalitetan razvoj Beograda, dok moguća uznemiravanja javnosti, za svako posečeno drvo, sputavaju nadležne u neophodnim aktivnostima.

Uz inicijativu, Vesiću je upućen i poziv da primi predstavnike Zelene stranke, kako bi mu na licu mesta obrazložili konkretne predloge koji omogućavaju sveobuhvatno rešenje uređenja zelenih površina u Beogradu.

Danas postoji utisak da se seča drveća obavlja nemilice i bespoštedno, i bez analiza da li je i kada je to stvarno neophodno, a kada nije, a kao krajnju konsekvencu imamo, sa jedne strane, nezadovoljne građane koji upiru prstom u političke elite, a sa druge strane, pojedine političare koji koriste svako posečeno drvo za ličnu promociju. Očekujemo da se nakon sastanka naših predstavnika i predstavnika beogradske vlasti, naša inicijativa ubrzo uvrsti i na dnevni red Skupštine grada Beograda. Ujedno, želimo da pitamo Vesića da li je ispunio svoje prošlogodišnje obećanje o sadnji tri nova drveta umesto jednog posečenog“, rekao je povodom upućivanja inicijative Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke i narodni poslanik.

Zelena stranka traži da se redefiniše strategija pošumljavanja Beograda iz 2009. godine, da se uvede katastar drveća na teritoriji grada, formira stručna komisija koja bi ubuduće davala odobrenje za svako posečeno drvo, kao i da se uvede pravilo pet novih stabala umesto jednog posečenog.

Inicijativa „Pešaci nisu maratonci“: Ko je iz opštine Stari grad odobrio seču stabala?

SNS: Bastać „cirkuzant“, odobrili su zahtev za seču stabala

Direktor „Skijališta“: Krenuli smo sa sečom stabala…

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...