Američki mediji: Na oružju ubice na Novom Zelandu pišu ova srpska imena i to na ćirilici (FOTO+VIDEO)

Terorista koji je danas učestvovao u pokolju u kom je ubijeno 49 ljudi, a 20 ranjeno

1.119

Američki sajt „Dejli bist“ objavio je da je Australijanac koji je putem Fejsbuka uživo prenosio napad na dve džamije na Novom Zelandu u kojem je učestvovalo ukupno četvoro napadača, a ubijeno 49 i ranjeno 20 ljudi, u manifestu na internetu je prethodno pominjao „mem“ koji se odnosi na „srpske napade na bosanske muslimane“.

Navodi se da je napadačev manifest na internet forumu „8čen“, bliskom estremnoj desnici, objavio puno „memova“, slika sa dodatim tekstom koje se brzo šire među korisnicima društvenih mreža. On u jednom trenutku sebe opisuje kao „onog koji uklanja kebabe“ (kebab removalist), što se po „Dejli bistu“ odnosilo na „mem“ sa sajta „4čen“ o srpskim napadima na bosanske muslimane.

„Pravite memove, postujte memove i širite memove. Memovi su uradili više za etnonacionalistički pokret nego bilo koji manifest“, poručio je napadač koji je u međuvremenu identifikovan kao 28-Australijanac Brenton Tarant.

Masovni ubica koji je izvršio pokolj u jednoj od džamija u Novom Zelandu na svom oružju ćirilicom je napisao i dva imena na srpskom!

Terorista koji je danas učestvovao u pokolju u kom je ubijeno 40 ljudi, a 20 ranjeno, na svom oružju napisao je ćirilicom imena: Marko Milajnov Popović i Stefan Lazar.

Zapadni mediji, poput Dejli mejla, greškom pišu da su to imena drugih terorista koji su učestvovali u stravičnom napadu, prenosi Blic.

Marko Miljanov Popović (1833.1901), crnogorski narodni književnik, vojskovođa i vojvoda iz plemena Kuči.

Stefan Lazar – srpski knez Lazar Hrebeljanović (1329 – 1389), poginuo u boju sa Turcima na Kosovu Polju. Koristio kraljevsko ime Stefan Lazar.

Fotografiju oružja na kojem pišu srpska imena pogledajte na ovom linku Daily mail Australia koji je preneo ovu vest.

Na Internetu kruži snimak, za koji ne postoji potrvda autentičnosti niti kada je snimljen, na kome se vidi Australijanac Brenton Tarant, učesnika u masakru u džamijama na Novom Zelandu, u kojima je ubijeno 40 ljudi, kako nosi oružje na kojem su ćirilicom ispisana i dva srpska imena, prenosi „Dejli mejl“.

Takođe, na Internetu se pojavio snimak iz kola napadača pre nego što je izvršio masakr, čija autentičnost takođe nije potvrđena, na kome se čuje kako muškarac sluša srpsku krajišku pesmu „Od Bihaća do Petrovca sela“, u kojoj se pominje ime haškog osuđenika Radovana Karadžića.

Na fotografijama koje je objavio „Dejli mejl“ vidi se da su na šaržerima koje je ubica koristio ćirilicom ispisana imena Stefan Lazar, Marko Miljanov Popović i neka druga.

„Dejli mejl“ greškom navodi da su to imena ljudi koji su ranije izveli napade, a reč je o imenima srpskog kneza iy 14. veka i crnogorskog vojvode iz 19. veka.

Ubica prenosio masakr na fejsbuku i poručio: Osveta za napade u Evropi! (VIDEO)

Četrdeset osoba je ubijeno a više od 20 teško ranjeno u masovnim pucnjavama na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu, izjavila je danas premijerka Džasinda Ardem.

Ona je rekla da se ovakav događaj može opisati samo „kao teroristički napad“.

Kako je dodala, Novi Zeland podigao je stepen bezbednosne pretnje na najviši nivo, prenosi BBC.

Potvrdila je da su u pritvoru četiri osobe sa ekstrimističkim stavovima, ali da nisu bili ni na jednoj policijskoj listi sumnjivih.

„Situacija je veoma ozbiljna i teška“, rekao je policijski komesar novozelandske policije Majk Buš.

On je dodao da su četiri osobe u pritvoru.

„Reč je o trojici muškaraca i jednoj ženi“, rekao je Buš novinarima u Velingtonu, prenosi Rojters.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...