Podignuta optužnica za masakr na Novom Zelandu, građani kod džamija ostavljaju cveće (FOTO)

43

Sud na Novom Zelandu podigao je danas optužnicu protiv Australijanca Brendona Taranta koji je u napadu na dve džamije u Krajstčerču ubio 49 osoba i ranio nekoliko desetina vernika.

Objavljen snimak hapšenja napadača u džamiji (VIDEO)

Desničarski ekstremista Tarant pojavio se na sudu gde je rukom napravio znak belih suprematista a tokom saslušanja i podizanja optužnice ostao je potpuno ravnodušan.

AP Photo/Vincent Thian

Saslušanju je mogao da prisustvuje mali broj novinara iz bezbednosnih razloga.

Tarant (28), bivši instruktor fitnesa i samoproglašeni „fašista“ će ostati u pritvoru do sledećeg saslušanja zakazanog za 5. aprila.

Američki mediji: Na oružju ubice na Novom Zelandu pišu ova srpska imena i to na ćirilici (FOTO+VIDEO)

U napadu, koji je sproveden za vreme molitve petkom kada su obe džamije bile pune vernika, ranjeno je nekoliko desetina osoba, a prema lokalnim medijima, 39 je i dalje u bolnici.

Lekari su tokom prethodne noći radili na saniranju povreda, javili su lokalni mediji i dodali da su hirurzi tokom noći imali intervencije u 12 operacionih sala u nekoliko bolnica.

AP Photo/Vincent Yu

U međuvremenu je imam jedne od napadnute džamije Ibrahim Abdul Halim rekao da muslimani vole Novi Zeland i dodao da ekstremisti nikada neće uspeti da poljuljaju to poverenje.

Ubica prenosio masakr na fejsbuku i poručio: Osveta za napade u Evropi! (VIDEO)

Iako su danas mnoge prodavnice zatvorene i građani pretežno ostali u svojim domovima, u blizini napadnutih džamija pojedini gradani ostavljaju bukete cveća.

Krajstčerč je treći grad po veličini na Novom Zelandu, zemlji gde je niska stopa kriminala i oružanih napada.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...