Reakcije predstavnika vlasti na događaje u zgradi RTS-a

Povodom događaja u zgradi RTS-a, reagovali su državni funkcioneri i zvaničnici vladajućih stranaka

641

BEOGRAD – Povodom večerašnjih događaja u zgradi RTS-a, reagovali su državni funkcioneri i zvaničnici vladajućih stranaka.

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da ta stranka najoštrije osuđuje nasilni upad Saveza za Srbiju u zgradu RTS.

„Svaka slika nasilja je štetna za Srbiju i ona prevazilazi svako političko pravo na okupljanje. Nasilje nikada ništa dobro nije donelo Srbiji i ono se ne može dozvoliti“, rekao je Dačić za Tanjug.

On je dodao da se nedostatak političkih ideja i podrške građana ne može zameniti nasiljem.

Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS, Zorana Mihajlović, osudila je nasilni upad jednog od lidera Saveza za Srbiju, Boška Obradovića i grupe demonstranata u zgradu RTS-a tokom večerašnjeg protesta u Beogradu.

„Jedno su građanski protesti i mirno iskazivanje nezadovoljstva, a nasilje, upadi u televizije i pretnje njihovim zaposlenima su nešto sasvim drugo. Činjenica da je incidente predvodio jedan od lidera Saveza za Srbiju najbolje govori o tome koja je njihova politika“, kaže Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da, dok su građani mirno iskazivali nezadovoljstvo, opozicioni političari krili su se iza protesta.

„Ali, nije im dugo trebalo da pokažu svoje pravo lice i upotrebe silu i nasilje prema bilo kome ko samo radi svoj posao i ne poistovećuje sa njihovim stavovima i ciljevima“, istakla je Mihajlovićeva.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je večeras da upad dela demonstranata i lidera SzS u RTS predstavlja nasilje, a ne politiku.

On je na tv Pink rekao da će država raditi svoj posao, „Nema nasilja, nema sile, samo zakon koji važi za sve“, rekao je Vulin.

On je istakao da ovo nije politika, već da su u pitanju siledžije.

„Ovo rade kriminalci i fašisti, ovo nije politika, ovo je nasilje“, ukazao je Vulin.

Dodao je da su prvo vešali, palili slike, sada upadaju u RTS i uništavaju javnu imovinu.

Socijalistička partija Srbije najoštrije osuđuje anticivilizacijski, bestijalni i kukavički čin upada razularenih liderčića opozicije u RTS, izjavio je potpredsednik te stranke Branko Ružić.

Ugrožavanje bezbednosti novinara, demoliranje Javnog servisa koji radi u interesu svih građana Srbije, kao i demonstriranje najnižeg nivoa primitivizma definitivno jesu dokaz da su maske pale, saopštio je Ružić.

Funkcioner SPS je naveo da je „nedostatak političke ideje, dezorijentisanost, frustriranost činjenicom da podršku građana nemaju, dovela tzv. lidere opozicije do očajničkog pokušaja da kao šačica razularenih pojedinaca pokušaju nasilno da izazovu državni udar i smene legitimno i legalno izabranu vlast“.

Očekujemo od državnih organa da se svako nasilje sankcioniše i da se očuva ustavni poredak države Srbije, saopštio je Ružić.

Član Predsedništva SNS Aleksandar Jovičić najoštrije je osudio nasilje koje su večeras „takozvani lideri takozvanog Saveza za Srbiju“ izazvali sa samo jednim ciljem – da destabilizuju državu i institucije i izazovu strah i paniku među građanima.

„Kada su ovi isti koji su večeras demolirali ulaz zgrade Javnog servisa vređali, pretili i napadali žene, upozoravali smo ih i molili da sa agresijom i primitivizmom prestanu. Vlast se ne osvaja napadom na žene i pretnjama novinarima, vlast se dobija poverenjem građana na izborima“, istakao je Jovičić.

On je dodao da „Obradović, Ðilas i Jeremić nemaju tu podršku i njihovi jedini argumenti su vandalizam, pretnje i nasilje, a njihov zajednički motiv pokretač je patološka mržnja prema predsedniku Vučiću“.

„Pozivam državne organe, apelujem u ime većine građana koji su svoje poverenje na izborima dali Srpskoj naprednoj stranci, da reaguju i zaštite imovinu Javnog televizijskog servisa i integritet i bezbednost novinara, jer je ponašanje lidera opozicije nedopustivo i mora biti najstrožije sankcionisano“, poručio je Jovičić.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...