Vlada Srbije ukida Muzej vazduhoplovstva u Beogradu?

36

BEOGRAD – Vlada Srbije donela je 14. marta odluku o ukidanju civilnog dela Muzeja vazduhoplovstva, kao i prebacivanju prava, obaveza, imovine i arhivske građe na Ministarstvo odbrane, prenosi N1 vest portala Tango Six.

Prema saznanjima Tango Sixa, u odluci je navedeno da se Muzej vazduhoplovstva Beograd ukida jer „potrebe za delatnošću ustanove mogu da se zadovolje na racionalniji i efikasniji način“.

„Zaposlene u Muzeju vazduhoplovstva preuzima Ministarstvo odbrane u skladu sa propisima kojima se reguliše prijem u službu profesionalnih pripadnika Vojske Srbije. Takođe, prava drugih osnivača rešavaće se u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije“, stoji u odluci Vlade.

Navodi se i da će Muzej doneti finansijski izveštaj, odnosno bilans stanja na dan 15. mart 2019. godine i u skladu sa mogućnostima izmiriće postojeće obaveze prema dobavljačima, izvršiće naplatu potraživanja od poverioca, prenos preostalih likvidnih finansijskih sredstava na račun Ministarstva odbrane koji je otvoren kod Uprave za trezor i zatvaranje aktivnih računa Muzeja vazduhoplovstva.

Kako se u odluci dalje navodi, Ministarstvo odbrane u obavezi je da čuva muzejsku namenu Muzeja vazduhoplostva kao spomenika kulture.

Muzej vazduhoplovstva je u vlasništvu države od 2017, a upravljanje nad tom institucijom preuzelo je Ministartsvo odbranepo odluci Vlade Srbije 2015. godine.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...