UNS povodom upada demonstranata u RTS: Tražićemo osudu međunarodnih udruženja novinara

113

Udruženje novinara Srbije će, zbog upada lidera opozicije u zgradu Radiotelevizije Srbije, zatražiti reakciju Međunarodne federacije novinara, Evropske federacije novinara i predstavnika OEBS-a za slobodu medija, jer to je opasan presedan, izjavio je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

„Ono što su lideri opozicije uradili sinoć, pokazuje da oni ne žele slobodan Javni servis“, istakao je Radomirović za RTS.

Vučić se u podne obraća javnosti, opozicija poziva na okupljanje ispred Predsedništva

„Demonstranti predvođeni vođama opozicije upali su nasilno u RTS i to je veliki pritisak na sve novinare i mi smo kao Udruženje novinara reagovali kao na svaku vrstu pritiska na bilo kog novinara i tražili smo da demonstanti mirno odmah izađu i takođe smo podsetili da RTS ima obavezu da objektivno informiše javnost o svim događajima uključujući i demonstracije“, rekao je Radomirović.

On je dodao da svako ima pravo da bude nezadovoljan izveštavanjem.

Povodom zahteva demonstranata da se uključe direktno u program i da se građanima obrate direktno, on je rekao da bi onda svako mogao da nasilno ulazi u televiziju i govori šta mu padne na pamet.

„Naše je da kao udruženje novinara zaštitimo autonomiju urednika i novinara koji treba da rade svoj posao na miru i bez pritisaka“, rekao je Radomirović.

Prema njegovim rečima, treba insistirati na tome da ni opozicija, ni vlast nemaju monopol nad informacijama već da one pripadaju građanima.

Dragan Bujošević se oglasio u Dnevniku povodom dešavanja oko RTS

Cilj društva treba da bude da RTS bude što slobodniji i da građani koji plaćaju pretplatu imaju mogućnost da utiču na program RTS-a, ali ne na ovakav način, nasiljem, kaže Radomirović.

Govoreći o odgovornosti, Radomirović kaže da policija treba da obezbedi zaštitu novinarima, a RTS treba da pojača obezbeđenje koliko može.

„Očekujem da svi koji žele slobodno informisanje izvrše pritisak na lidere opozicije, pre svega Boška Obradovića, da se pokaže da nasilje nije put i da se ne može lako upadati u medijske kuće. Očekujem da novinari RTS-a i ova kuća budu zaštićeni od ovakih napada“, zaključio je Radomirović.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...