Zabrana tranzita teretnjaka kroz Mađarsku dovela do gužvi na prelazima

142

Zabrana tranzita teretnih vozila preko vikenda kroz Mađarsku dovodi do gužvi na graničnim prelazima, saopštila je Uprava carina i dodala uvođenje elektronskog sistema za praćenje tovara, tzv. lokatora, koje je u toku, ni na koji način ne produžava postupak na granici.

U saopštenju se podseća da je od sinoć u 22.00 sata do večeras u 22.00 na snazi odluka mađarskih organa o zabrani tranzita na teritoriji Mađarske.

„Takve zabrane koje su redovna pojava na granici sa našim severnim susedima utiču na to da se na prelazima ka Mađarskoj formiraju kolone kamiona. Slično se očekuje i na kraju ovog vikenda, jer će zbog pomenute zabrane kamioni u nepreglednim kolonama čekati i na ulazu i na izlazu iz naše zemlje ka Mađarskoj“, dodaje Uprava carina.

Kako se navodi, Odluka o zabrani tranzita vikendom kroz Mađarsku za prevoznike nije novina, jer je ona na snazi veći deo godine, a tokom letnje sezone još je oštrija. Tako kamioni od 1. marta do 1. jula ne mogu prolaziti kroz Mađarsku vikendom od 22 subotom do 22 sata nedeljom, dok se od 1. jula taj period produžava i tranzitiranje kamiona nije moguće od 8.00 sati u subotu do 22 sata u nedelju.

„Uprava carina je u procesu uvođenja elektronskog sistema za praćenje tovara, tzv. lokatora, pa ovom prilikom obavešatavamo javnost da postavljanje tih uređaja ni na koji način ne produžava postupak na granici, već najčešće uzrok takvog stanja – odluka carinskih administracija susednih zemalja“, napominje se u saopštenju.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...