BBC: Meta beogradskih protesta predsednik Aleksandar Vučić

114

Britanski Bi-Bi-Si izvestio je o tenzijama koje su izbile tokom protesta pokreta „1 od 5 miliona“ u Beogradu, navodeći da je „meta beogradskih protesta predsednik Aleksandar Vučić“.

Podsećajući da su demonstracije pokreta „1 od 5 miliona“ mesecima proticale u miru, BBC je javio da su one eskalirale u subotu, kada su pristalice pokreta upale u zgradu RTS. 

„Vučić, reformisani ekstremni nacionalista, koji sada želi da vodi Srbiju u EU, ranije je izjavio da neće pristati na zahteve opozicije da se sprovedu izborne i medijske reforme“, navodi britanski javni servis.

Po hitnom postupku: Mladić osuđen i upućen u zatvor zbog upada u zgradu RTS

U tekstu pod naslovom „Protesti u Srbiji: Predsednik Vučić meta beogradskih demonstracija“, BBC je preneo i da je objavljen snimak kako Vučić u Predsedništvu igra šah sa ministrom unutrašnjih poslova, u trenutku kada se razljućena masa okupljala ispred zgrade.

Britanski medij navodi i da je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare poručio „da se ne boji“.

„Srbija je demokratska zemlja, zemlja reda i zakona, i Srbija će znati kako da odgovori“, citira Bi-Bi-Si obraćanje srpskog predsednika, dodajući da je učesnike protesta nazvao „fašistima, lopovima i huliganima“.

Vanredno obraćanje javnosti Aleksandra Vučića zbog događaja na RTS-u

Podsećajući kako su protesti pokreta „1 od 5 miliona“ počeli u novembru prošle godine, BBC ocenjuje da je „predsednik ekstremno-desničarskog pokreta Dveri Boško Obradović sada jedna od najistaknutijih figura u protestima opozicije“.

Kako dodaje BBC, Obradovića koji je bio među onima koji su na silu ušli u zgradu RTS, Vučić je nazvao fašistom.

Britanski javni servis, takođe, ocenjuje da je Vučić kada je izjavio „da njih 1.000 misle da mogu da određuju sudbinu jedne zemlje“ verovatno potcenio broj demonstranata.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...