Zatvara se Trg republike – od 1. aprila obustava saobraćaja

Radovi u Beogradu na 27 lokacija - kako će to uticati na gužve u saobraćaju?

569

BEOGRAD – U glavnom gradu Srbije trenutno se radi na 27 lokacija, a u planu je zatvaranje Trga republike, javlja RTS, uz pitanje – kako će to uticati na gužve u saobraćaju?

Naime, prema planu Gradskog sekretarijata, Trg republike će, zbog planiranih radova, biti zatvoren za saobraćaj 1. aprila.

Zahvaljujući takozvanom transportnom odelu plana i softverskim rešenjima, Sekretarijat ima precizne podatke kako će se posle zatvaranja pojedinih ulica saobraćaj razvijati na preostaloj mreži.

„Kada se zatvori Trg republike, dodatno opterećenje na uličnoj mreži pojaviće se na ulicama Starine Novaka, 27. marta i Despota Stefana. To znači da su to zone na koje je potrebno obratiti posebnu pažnju u smislu izmena i uspostavljanja privremenog režima“, napominje gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.

Rekonstrukciju Trga republike izvodi Direkcija za gradsko građevinsko zemljište, a radovi su trenutno na pešačkoj zoni.

Od 1. aprila doći će do obustave saobraćaja od Palate Albanija do Narodnog pozorišta, osim za trolejbuske linije.

„Obezbediće se jedan kontaktni vod kojim će se trolejbusi izvesti na uličnu mrežu do 7.00, a od 20.00 uveče će biti mreža uključena, takođe jedan vod, za povratak trolejbusa u garažu. Od 7.00 do 20.00 mreža će biti isključena, neće biti pod naponom, da bi radovi mogli da se izvode bezbedno“, dodaje Rafailović.

Kako se dalje navodi, od Slavije ulicom Kralja Milana do Palate Albanija saobraćaće vozila na liniji 31, kao i još dva autobusa. Ispred Palate Albanija biće postavljena privremena okretnica, a u planu je izmeštanje i taksi stanice.

Na preciznim mapama Sekretarijata, crvena linija označava obustavu saobraćaja, a plava izmenu režima. Za svaki mesec je pripremljen privremeni režim saobraćaja.

„To praktično znači da će ulice Trg republike, Carice Milice, Resavska i Čubrina biti zatvorene za saobraćaj, dok će ulicama Karađorđeva, Gavrila Principa, Prizrenska preko Terazija do Trga Nikole Pašića biti u privremenom režimu, kao i Slavija zbog okretanja trolejbusa“, napominje Rafailović.

U Beogradu se na 27 lokacija trenutno izvode radovi, od čega su na 19 gradskih područja izvođači komunalna preduzeća, a na osam privatna.

Do preciznih podataka za izradu mapa Sekretarijatu je pomoglo i takozvano brojanje saobraćaja u 2015. godini.

Dinamika radova zavisi i od toga kada će koje gradilište biti završeno da bi se otvorilo novo.

Pošto se završi rekonstrukcija ulice Gavrila Principa, počinju radovi na Savskom trgu u nekoliko faza. U prvoj fazi neće uticati na saobraćaj tramvaja, pa će oni saobraćati u pravcu Slavije i od Slavije ka Trgu.

Plan uličnih radova i izmena biće ažuriran svaka tri meseca, ističu u gradskom sekretarijatu za saobraćaj.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...