Šarčević: Najbrže uvodimo digitalizaciju u nastavu u Evropi

Ministar kaže da su mnogi bili sumnjičavi i da su govorili da nema uslova u školama da se sve to realizuje

144

BEOGRAD – Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je Srbija postala prepoznatljiva u Evropi kao zemlja koja možda i najbrže uvodi digitalizaciju u nastavu.

On je, nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji Rotari distrikta i brojnih kompanija koji su se uključili u projekat „Za lepšu školu“, rekao da se krenulo sa ozbiljnim reformama i da je za dve i po godine urađeno mnogo.

Uveden je, objašnjava, elektronski dnevnik za dve godine, dok je u Hrvatskoj za taj posao bilo potrebno četiri godine i duplo više novca od Srbije.

Uvedena je informatika kao obavezan predmet u osnovnoj školi, programiranje od najranijeg uzrasta, finansijska pismenost, otvorena specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama.

Ministar kaže da su mnogi bili sumnjičavi i da su govorili da nema uslova u školama da se sve to realizuje.

Povećava se broj informatičkih odeljenja od naredne školske godine

„Da smo čekali sve uslove ništa ne bi počeli“, naglasio je Šarčević i dodao da će od 1. septembra, od naredne školske godine, u 500 škola biti opremljeno10.000 digitalnih učionica.

On je uklazao da je to kamen temeljac svih drugih događaja, jer su stvorene osnove za razvoj društva i države zasnovane na znanju.

Školama u Srbiji u protekle dve godine Rotari distrikt 2483 – udruženje koje okuplja poslovne ljude, dodelilo je 600 računara, a pokrenut je i novi projekat „Za lepšu školu“.

Guverner Rotari Distrikta 2483 Vladimir Matić ukazao je da su nabavljeni računari otišli u škole širom Srbije, a ne samo u velike gradove.

On je pojasnio da je novi projakat „Za lepšu školu“ širok projekat i da kompanije mogu pomoći na najrazličitije načine – nabavkom novih računara, stipendijama za đake, uređenjem školskog dvorišta.

„Dobre škole i pametni đaci donećei napredak zemlji“, zaključio je Matić.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...