Organizatori protesta „1 od 5 miliona“ pozvali studente i profesore da se pridruže građanima u borbi za svoja prava

192

BEOGRAD – Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ u Beogradu pozvali su danas studente, profesore i nastavnike da se pridruže „gradjanima koji se bore za poboljšanje svojih prava garantovana Ustavom i zakonima Srbije“.

Kako se navodi u saopštenju orgnaizatora „Jedan od pet miliona“ studenti i profesori moraju da stanu „zajedno u borbi protiv uništavanja institucija i društvenih vrednosti“.

„Živimo u sistemu u kome se cene lažne diplome i plagijati, a osobe sa takvim narativom urušavaju sistem vrednosti, školstvo, naučne institucije i bitne objekte kulturnog i istorijskog nasledja“, navodi se u saopštenju i dodaje da „studenti zajedno sa profesorima moraju da pokažu jedinstvo da bi sprečili dalje razaranje i uzurpiranje obrazovnog i naučnog sistema i svih drugih društvenih aspekata od strane neadekvatnih i neškolovanih lica“.

Organizatori protesta su naveli i da „pored kvalitetnih visokoškolskih institucija, studenti i profesori zahtevaju i reviziju izbornog zakona, čime bi omogućili mladim ljudima, kao budućim učesnicima u političkom životu, da slobodno izglasavaju svoje legitimne predstavnike“.

„Ukidanje pritiska na vidno režimske medije, a samim tim i medijskog mraka koji radi isključivo u korist vladajuće partije, potrebno je da bi se zaustavila partokratska uzurpacija svih držanih i društvenih institucija“, naveli su organizatori i dodali da „osudjuju represivne mere od strane vlasti usmerene prema omladini, kao i sramna medijska opravdanja takvog ponašanja“.

Organizatori su kazali da zahtevaju da se „nikada više ne ponove hapšenja mladih ljudi, studenata i srednjoškolaca, samo zato što su se usudili da slobodno misle i da to javno i kažu“.

Oni su pozvali sve univerzitete da u skladu sa svojom autonomijom „prihvate odgovornost i hitno formiraju komisije koje bi revidirale sve diplome i radove čija je originalnost dovedena u pitanje, a pogotovo diplome aktuelnih i istaknutih ličnosti sa javne scene“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...