Porodiljama sa blizancima grad isplaćuje 80-150.000 dinara

Gradska sekretarka podseća da porodilje ostvaruju pravo na novčanu pomoć po nekoliko osnova: za nezaposlene, porodilje, za prvo dete, za treće dete, za blizance

132

BEOGRAD – Od početka godine za novčanu pomoć porodiljama koje dobiju blizance izdato je 57 rešenja, na osnovu kojih je isplaćen novac, a gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević kaže da Beograd kontinuirano sprovodi odgovornu socijalnu politiku u cilju podsticanja rađanja, te podrške roditeljima i porodiljama.

Ona je dodala da je zahvaljujući dobroj socijalnoj politici u budžetu za 2019. godinu predviđeno dovoljno novca da svaka porodilja bude na taj način obezbeđena.

Beograd, 25. februara 2019. - Prihvatiliste za decu, koje ce raditi 24 casa sedam dana u nedelji, otvoreno je danas u novoj zgradi koja je uređena po svim evropskim standardima, u Ulici Zivka Davidovica 64 u Beogradu. Otvaranju objekta prisustvovala je gradska sekretarka za socijalnu zastitu Natasa Stanisavljevic. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC, arhiva

„Pored podsticanja nataliteta, grad želi da pruži finansijsku podršku porodicama koje imaju više dece i podrži majke u nameri da prošire svoju porodicu, pokazujući time da brine o najmlađim sugrađanima“, rekla je Stanisavljević.

Podsetila je da porodilje u Beogradu, u skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada ostvaruju pravo na novčanu pomoć po nekoliko osnova, za nezaposlene, porodilje, za prvo dete, za treće dete, za blizance i da ta pomoć iznosi 50.000 dinara.

To praktično znači da za prvi blizanački porođaj (prvo i drugo dete) ukupna novčana davanja Grada Beograda iznose 80.000 dinara, a ukoliko je porodilja nezaposlena 130.000 dinara. Za drugi blizanački porođaj (drugo i treće dete) ukupna novčana davanja iznose 100.000 dinara, a ukoliko je porodilja nezaposlena 150.000 dinara.

Uslov za ostvarivanje navedenog prava je, kako se navodi, da porodilja ima prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Beograda najmanje godinu dana pre rođenja deteta.

Zahtevi za materijalno davanje za blizance, kao i za sva druga novčana davanja Grada Beograda porodiljama mogu se podneti elektronskim putem preko portala E-beba još u porodilištu.

Predaja zahteva vrši se i preko pisarnice Gradske uprave radnim danima od 7.30 do 15.30 časova, u Ulici 27. marta 43-45. Prilikom podnošenja zahteva, potrebno je da stranka donese očitanu ličnu kartu, a svu ostalu dokumentaciju zaposleni pribavljaju po službenoj dužnosti, precizira se u saopštenju.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...