Strašan prizor u Uvcu: Otrovan beloglavi sup? (FOTO)

117

Toksikološki nalaz uginulog beloglavog supa iz uvačke kolonije pokazaće da li je Srbija i dalje jedina država u Evropi koju naseljavaju ove ptice, a u kojoj u poslednjih 10 godina nije bilo trovanja istih životinja.

Gepostet von Fond za zaštitu ptica grabljivica am Donnerstag, 21. März 2019

Ili je to samo bila do pre nekoliko dana, kada je uginuo jedan beloglavi sup koga su, iznemoglog, u ataru sela Rutoši kod Nove Varoši pronašli rendžeri Specijalnog rezervata „Uvac“.

Uprkos intervenciji veterinara koji su mu isprali želudac, sup je uginuo, a sumnja je pala na trovanje, jer je ptica povraćala.

Da li je to uzrok pokazaće toksikološke analize, tek iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica prst krivice upiru u Javno komunalno preduzeće „3. septembar“ iz Nove Varoši.

U Fondu kažu, pozivajući se na izjave meštana uvačkog regiona, da je JKP proteklih dana protivzakonito postavljalo mamce za trovanje pasa lutalica, koji su, pored jednog beloglavog supa, glave koštali još nekoliko životinja drugih vrsta.

„Pred međunarodnu radionicu posvećenu zaštiti lešinara u Evropi, koja se održava početkom aprila u rezervatu „Uvac“ zbog postignutih rezultata u zaštiti beloglavog supa dešava nam se ovako nešto, a trovanja ovih ptica nije bilo u poslednjih deset godina. Prijavili smo inspekciji da hitno postupa i spreči moguće nove incidente“,  kažu u Fondu za zaštitu ptica grabljivica.

U strahu da je otrovano još beloglavih supova, rendžeri su detaljno danima pretraživali područje Rezervata i obližnju Radonju gde se gnezde ove životinje, ali nisu pronašli nijednog drugog uginulog lešinara.

„Prosto je neverovatno da je samo jedna ptica otrovana pošto se supovi grupno hrane“,  napominju u Fondu.

U JKP „3. septembar“ izričito demantuju da su postavljali ikakve otrovne mamce i da su krivi za uginuće beloglavog supa.

„Ostala sam šokirana kada sam pročitala da nas optužuju za trovanje. Niti smo se kada tim bavili, niti je trovanje zakonito niti imamo zoohigijenu i kapacitete da tako nešto uradimo“,  rekla je za „Blic“ Suzana Šuljagić, direktorka preduzeća.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...