Završava se spomenik Zoranu Đinđiću, evo kako će izgledati (VIDEO)

1.086

BEOGRAD –  Završava se spomenik Zoranu Đinđiću, koji Republika Srbija podiže na predlog predsednika Aleksandra Vučića.

„Spomenik će se nalaziti na rekonstruisanom Studentskom trgu, a građani koji budu prišli polomljenoj streli koja stremi ka visini čuće delove govora Zorana Đinđića“, kaže Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Vesić je nedavno, pred godišnjicu ubistva premijera 12. marta, najavio da će spomenik biti postavljen na beogradskom Studentskom trgu za dve godine, kada se završi preuređenje tog platoa.

„Samo postavljanje spomenika će sačekati da se završi uređenje platoa, jer bi bilo neumesno da sada postavimo spomenik pa da ga, ne znam, posle šest meseci ili godinu dana sklanjamo da bismo preuredili Studentski trg“,  kazao je Vesić.

 

Pre dve godine doneta je odluka da on dobije spomenik u centru grada, na Studentskom trgu, nedaleko od mesta gde je Đinđić živeo i gde je studirao na Filozofskom fakultetu.

„Gledajte u budućnost i tamo ćemo se sastati vi i ja“ – ova Đinđićeva misao bila je ideja vodilja za spomenik, čiji su koautori vajar Mrđan Bajić i književnica Biljana Srbljanović.

Poziciju budućeg spomenika odredio je austrijski arhitekta Boris Podreka, autor idejnog rešenja Studentskog trga, koji će sa Vasinom ulicom i Trgom republike biti pretvoren u pešačku zonu.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...