Kartugalos:Preimenovanje Aja Sofije je uvreda za sve hrišćane i međunarodne zajednice

Grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Katrugalos imao je komentar povodom izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o mogućniosti da se Aja Sofija, koja je trenutno muzej preimenuje u džamiju

147

ATINA- Grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Katrugalos izjavio je danas, povodom izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o mogućniosti da se Aja Sofija, koja je trenutno muzej preimenuje u džamiju, da je to uvreda ne samo hrišćana već i međunarodne zajednice.

„Svaki spor o ovom statusu nije samo uvreda za hrišćanska osećanja, već je uvreda međunarodne zajednice i međunarodnog prava. Želimo da se nadamo da će se ispravne izjave turskog rukovodstva od 16. marta primeniti i da neće biti promene u njenom statusu“, rekao je Kartugalos, prenosi ANA.

Erdogan najavio mogućnost da Aja Sofija od muzeja postane džamija

On je naglasio da je Aja sofija vekovima bila najveća hrišćanska crkva i da je na spisku Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO) kao svetsko kulturno nasleđe.

Aja Sofija je sagrađena 537. godine u Istanbulu, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, za vreme Otomanskog carstva, da bi 1935. godine bila pretvorena u muzej.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...