Stigao je Huawei P30 – dobili smo novog kralja mobilne fotografije! (VIDEO)

I ne samo to, po svemu vrhunski telefon

281

Zamislite da imate sve u telefonu: ultrabrze funkcije, fantastično trajanje baterije, ekran bez okvira i kameru koja može da se takmiči sa Pixelom po kvalitetu fotografija, a sa džepnim aparatima po zumu. Huawei nas je uverio da je to upravo njegov P30 Pro flagship, koji je danas predstavljen u Parizu.

P30 i P30 Pro su ispravili retke mane koje je imala prethodna, fenomenalnia Mate 20 serija, a na njega je dodat i sofisticirani sistem kamera koji obećava 10x zum bez gubljenja kvaliteta slike. Posle ovakve spektakularne prezentacije ne sumnjamo da će P30 serija biti pravi hit, a sasvim sigurno je jedan od najboljih androida na tržištu. Mislimo, jedan od najbolja dva, uz Samsung Galaxy S10 seriju.

Razlike između običnog i Pro modela su male. Osnovni model ima 3,5 ulaz za slušalice, dok Pro model to nema. Urez, odnosno „notch“ u vrhu ekrana je verovatno najmanji do sada jer je bukvalno urez samo za prednju kameru. Ako se pitate zašto Pro nema ulaz za slušalice, Huawei je na inovativan način upotrebio elektromagnetnu levitaciju da bi vibrirao vrh ekrana i tako napravio zvuk zvona telefona. To znači da ovaj model nema stereo zvučnike, ali i da će razgovori biti diskretniji jer će zvuk ići samo u jednom pravcu.

Ekran na Pro modelu je zakrivljen, kao što je bio i na Mate seriji i kao što je, na primer, na Samsungovim premijum uređajima. Jedna od retkih slabijih (ne slabih) tačaka Mate serije bio je nestalan senzor za čitanje otiska prsta. Huawei kaže da je na P30 on 30 odsto brži nego na Mate 20 Pro. Treba reći i da je senzor i dalje optički, a ne osetljiv na dodir kao Samsungov ultrazvučni.

Što se tiče specifikacija, da pređemo samo preko najosnovnijih. Kičma telefona je Huaweijev procesor Kirin 980, isti kao i na Mate 20 Pro i Honor View 20. To je procesor za flagship uređaje i sigurno će tako biti i u dogledno vreme. Uz njega dolazi 8GB RAM-a i raspon skladištenja od 128GB do 512GB.

Ekran je zakrivljeni OLED dijagonale 6,47 inča, rezolucije 2340×1080 i sa razmerom 19,5;9. Baterija je kapaciteta 4.200 miliampera, koja se puni do 70 odsto za 30 minuta uz Huaweijev SuperCharge punjač od 40W. P30 Pro podržava i 15W bežično punjenje kao i obrnuto bežično punjenje, tako da ćete ovim telefonom moći da punite druge uređaje.

Osnovna verzija, P30 ima malo manji ekran, dijagonale 6,1 inča, bateriju od 3.650 mAh i prihvata sporije punjenje, do 22,5W. Pro verzija ima IP53 rejting (dakle, otporan na prašinu i vodu koja prska pod uglom do 60 stepeni, odnosno bez pritiska, u praksi, otporan na kišu), dok Pro verzija ima rejting IP68 (otporan na prašinu i na vodu do metar i po dubine u trajanju od pola sata). Razlika u ovom rejtingu je verovatno zato što osnovni model ima ulaz za slušalice i zvučnik, dok Pro verzija nema ništa od toga.

Manji telefon će imati i tri kamere, bez periskopskog zuma i bez četvrtog senzora za detekciju dubine.

A sad najvažnije: kamera. Reklamni slogan ove serije bio je „Ponovo ispišite pravila fotografije“, a marketing Huaweija će vas ubediti da je to baš i urađeno, što je i teško baš osporiti, jer svi fotografski modovi deluju spektakularno.

Odakle početi?

Recimo, ugrađeni HDR+ mod na AI pogon pravi inteligente mape ekspozicije za ceo kadar fotografije, a onda je podešava za svaku sekciju slike. AI će detektovati lica i pejzaže i svaki deo će snimati drugačije. Ovo i fantastične i oštre fotografije koje smo mogli da vidimo za sada pokazuju da je premošten jaz između Huaweija i dosadašnjeg kralja mobilne fotografije, Google Pixela.

Ovaj skok kvaliteta kamera može se objasniti možda i Huaweijevim RYYB SuperSpectrum senzorom glavne kamere. To je senzor od 40 megapiksela koji pravi fotografije od 10 megapiksela tako što kombinuje četiri piksela u jedan, ali sada je svaki piksel drugačiji. To je zato što je Huawei zamenio standardno uređenje piksela RGB (crveno-zeleno-plavo) sa svojim koji kombinuje crveno, žuto i plavo. Žuta boja apsorbuje više crvenog i zelenog svetla, to znači da ovaj senzor prima čak 40 odsto više svetla nego RGB senzor, što dovodi do boljih i čistijih fotografija. SuperSpectrum se nalazi i na P30 i P30 Pro modelima.

Što se tiče kamera i njihovog redosleda, one su poređane tako na P30 Pro da bi se dobio onakav zum. Na vrhu se nalazi ultraširokougaoni objektiv za pejzaže ili grupne portrete, zatim glavna kamera koja je sada poboljšana optičkom stabilizacijom slike, a tu je i periskopsko zum sočivo koje donosi 5x optički zum. Huawei tvrdi da se kombinacijom podataka iz slike sa glavne kamere i telefoto objektiva dobija 10x zum bez gubitka kvaliteta na P30 Pro modelu.

Mogli smo da vidimo i da je Huaweijeva time-of-flight (ToF) kamera dosta unapredila portret mod na ovom telefonu. Koristeći informacije o dubini sa ToF senzora, telefon sada mnogo bolje identifikuje osobu od svoje pozadine, koja će biti zamućena postepeno: što je bliže onome koga slikamo, to će biti manje izražen boke, dok će ono što je dalje biti mutnije.

Huawei je predstavio i gomilu poboljšanja u video-modu, što je takođe bila jedna od retkih boljki Mate 20 Pro. Jedna od novina je i funkcija dual video snimanja, koja može u isto vreme da snima glavnim i telefoto senzorom.

Ako vam nismo dovoljno prikazali kvalitet, da vam kažemo da je verovatno najugledniji sajt za ocenu fotografija na svetu, Dxomark dao P30 Prou ukupnu ocenu 112, najvišu do sada od svih telefona. Skor samo za fotografije je čak 119, dok je za video 97.

Oba telefona moći će da se kupe u Srbiji i trebalo bi da budu dostupni već ove nedelje. P30 model košta 89.990 dinara (oko 760 evra), dok je P30 Pro sa 128GB prostora 124.990 dinara.

Pogledajte promo video:

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...