Klačar: U slučaju izbora u junu, evo kada bi najkasnije trebalo doneti tu odluku

344

U slučaju vanrednih parlamentarnih izbora u junu, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) trebalo bi u aprilu da odluči o izlasku građana na birališta, izjavio je danas izvršni direktor Cesida Bojan Klačar.

Klačar je za agenciju Beta objasnio da predsednik države Aleksandar Vučić donosi odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, ali tek pošto dobije obrazložen predlog Vlade Srbije, odnosno premijerke Ane Brnabić, na osnovu kojeg će raspustiti i parlament.

„Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne sme da prođe manje od 45, ni više od 60 dana“, rekao je Klačar.

Prema njegovim rečima tada Republička izborna komisija donosi uputstvo za sprovođenje izbora i rokovnik izbornih radnji koji sadrži rokove za podnošenje izbornih lista, akreditacija za posmatranje, prigovore.

Klačar je ocenio da ukoliko bi bili raspisani vanredni izbori u junu, da su „male šanse“ da se osiguraju bolji izborni uslovi.

„Ne postoji dovoljno vremena da se nešto uradi u tako kratkom vremenu, ali ako bude redovnih izbora, tu postoji šansa da se unaprede izborne procedure“, rekao je Klačar.

On je kazao da je za promenu procedure neophodna politička volja, jer je „potrebno da institucije počnu da obavljaju stvari koje nisu obavljene, da se promene podzakonski akti, kao i da vlast razgovora sa opozicijom“.

„Iskren da budem, ne vidim da postoji takva volja da se ova tema otvori i za redovne izbore“, kazao je Klačar.

Prema njegovim rečima, ono što je iz ugla posmatrača neophodno menjati, to je da birački odbori prođu stručne obuke, a Regulatorno telo za elektronske medije upostavi monitoring, kako bi se znalo da li je kampanja bila ravnopravna.

Dodao je i da bi skupština mogla da iskoristi zakonsku mogućnost i formira nezavisni organ za praćenje izbora.

„Kada je u pitanju finansiranje stranaka mogli bi da se promeni rokovi i da Agencija za borbu protiv korupcije objavi međuizveštaj u toku kampanje“, rekao je Klačar i naveo da bi i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu trebalo da izvrši reviziju biračkog spiska, posebno umrlih lica.

Ukoliko bi u junu bili raspisani vanredni parlamentarni izbori, to bi bili 12. parlamantarni, a deveti vanredni izbori od uvodjenja višestranačja.

Vučić je juče, posle sednice Predsedništva SNS-a, kazao da nije doneta odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, ali da su bliži toj odluci nego ranije.

On je kazao da bi izbori mogli da se održe u junu, ili kao redovni sledećeg proleća.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...