Štrajk zaposlenih u vrtićima, u Samostalnom sindikatu kažu da je „ovo kap koja je prelila čašu“

101

Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije najavili su da će 11. aprila organizovati protest i protestnu šetnju, nezadovoljni materijalnim položajem zaposlenih u predškolstvu i brojnim nagomilanim problemima u toj oblasti, piše Danas.rs.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolaca Bosiljka Jovanović kaže za Danas da će tog dana vrtići raditi normalno, a da je protest zakazan za 14 sati, kada zaposleni završe sa prvom smenom. Najavljeno je da će se učesnici protesta kretati od Trga Nikole Pašića, pored zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, Ministarstva finansija, Vlade Srbije do sedišta Ministarstva prosvete, i da će u svakoj od ovih institucija predati zahteve.

Sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja je u više navrata izražavao nezadovoljstvo zbog toga što je budžetom za 2019. predviđeno povećanje plata za devet odsto zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju, a predškolstvu za sedam odsto.

Sindikat je ukazivao da je delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja sastavni deo obrazovnog sistema Srbije i da je Zakonom o budžetskom sistemu koji se odnosi na povećanje plata prekršen član 52 Zakona o predškolskom vaspitanju u obrazovanju, koji propisuje da osnovica za obračun i isplatu plata u predškolskim ustanovama ne može biti niža od osnovice za obračun i isplatu u osnovnom obrazovanju, ali može biti uvećana iz sredstava koje ostvari ustanova ili jedinica lokalne samouprave.

Bosiljka Jovanović kaže da je tih dva odsto samo „kap koja je prelila čašu nagomilanih i godinama nerešavanih problema“. Sindikat ukazuje i na kršenje normativa prostora i broja upisane dece i to ilustruje podatkom Ministarstva prosvete da je u 2018. preko normativa upisano 11.067 dece na nivou cele Srbije. Ističu da zbog povećanog obima posla pojedini vaspitači i sestre rade i sa četrdesetoro dece, da se bolovanja zaposlenih rešavaju raspodelom dece u ostale vaspitne grupe, kao i da pojedine lokalne samouprave kasne sa isplatom zarada.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...