Advokati profesorke objavili pravi razlog pokretanja disciplinskog postupka protiv studenta

483

BEOGRAD – Punomoćnici profesorke Ekonomskog fakulteta Danice Popović, advokati Slobodan Kremenjak i Kruna Savović oglasili su se povodom rasprave pred disciplinskom komisijom tog fakulteta protiv studenta Aleksandra Jakšića.

Oni su agenciji Tanjug poslali dopis u kojem se navodi da je profesorka Popović pokrenula „disciplinski postupak protiv studenta master studija Aleksandra Jakšića zbog nanošenja povrede časti nastavniku“, što, kako ističu, „spada u teže disciplinske povrede predviđene fakultetskim Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti“.

Zbog navodne izjave na tribini, profesorka pokrenula disciplinski postupak protiv studenta (FOTO)

„Jakšić nije prijavljen zbog izrečenog stava ili iznetog mišljenja, kako tvrdi u svojoj odbrani, već zbog činjenične tvrdnje koju je iznosio i pronosio da je Danica Popović određenim studentima, u svom kabinetu, upisivala ocene bez odgovaranja i mimo ispitnog roka“, rekli su oni.

Kako se navodi u dopisu, Jakšić ni sam ne spori da je izneo navode koji mu se pripisuju.

„On spori samo da je takve navodne radnje profesorke Popović kvalifikovao kao „prodaju ispita“, iako je na tribini, između ostalog i gestikulacijom kojom je imitirao stavljanje novca u dzep prisutne navodio na jasan zaključak da je profesorka davala ocene u zamenu za novac. Aleksandar Jakšić i na disciplinskoj komisiji i sam priznaje da nema dokaza, a kamoli očevidaca za tvrdnje koje je izneo“, navodi se u dopisu advokata.

Dalje se navodi da „takav postupak na tribini Beogradskog univerziteta ne može naknadno da se brani kao “kritičko mišljenje“. Ne postoji država u svetu u kojoj se iznošenje takvih tvrdnji, kakve je Jakšić izneo bez dokaza, smatra “kritičkim mišljenjem“, navodi se dalje.

„Princip akademske čestitosti je važan princip na Univerzitetu i veoma je važno da studenti Beogradskog univerziteta razumeju da akademski građanin ne iznosi optužbe kojima se uništava reputacija ljudi, a da ne može da ponudi niti jedan dokaz za svoje tvrdnje. Izgovor da je čuo kako se nešto priča po hodnicima, Jakšića ne oslobađa odgovornosti za tvrdnje koje pronosi. Jakšić ni na tribini, ni na sastanku Disciplinske komisije, tri nedelje kasnije, nije mogao da navede ime niti jednog jedinog studenta koji bi ponovio ili potkrepio njegove navode, a kamoli ponudio bilo kakav dokaz za optužbe koje je izneo na račun profesorke Popović“, piše u dopisu pravnih zastupnika Danice Popović.

 

 

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...