Bela kuća je primila dugo očekivani paket novih sankcija protiv Rusije

101

Bela kuća je primila dugo očekivani paket novih sankcija protiv Rusije, čiji je cilj kažnjavanje Kremlja zbog napada nervnim gasom na bivšeg ruskog špijuna koji je živeo u Velikoj Britaniji, javlja Blumberg.

„Zvaničnici Stejt departmenta i američkog Ministarstva finansija proučili su ove sankcije i čekaju odobrenje Bele kuće kako bi ih objavili“, izjavile su za agenciju dve osobe upoznate sa temom, koje su insistirale na anonimnosti.

Podseća se da je Stejt department u septembru prošle godine saopštio da u novembru očekuje nametanje finansijskih ograničenja Moskvi, pošto su pojedini članovi Kogresa tvrdili da su sankcije neophodne zbog Akta o kontroli hemijskog i biološkog naoružanja i eliminisanju ratnih aktivnosti iz 1991. godine, a nakon što su SAD utvrdile da je Kremlj odgovoran za pokušaj ubistva Sergeja Skripalja i njegove ćerke 2018. u engleskom gradu Solsberiju, uz pomoć ruskog otrova iz vrste zvane „Novičok“.

Navodi se da su Skripaljevi preživeli napad, ali je jedna britanska državljanka preminula pošto je bila u kontaktu s ovim agensom. Ruska vlada je demantovala umešanost u ovaj incident.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...