Lončar uputio apel: Prijavite lekare ako vam nude ovo

2.933

BEOGRAD –  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je danas na apoteke da ne prodaju antibiotike bez recepta, a građane pozvao da to prijave ukoliko primete i najavio da će nadležna inspekcija započeti kontrole.

Tokom rasprave o amandmanima na set zakona iz oblasti zdravstva govorilo se i o pomoćnim lekovitim sredstvima koje lekari, kako je navela poslanica SRS Vjerica Radeta, predlažu pacijentima umesto nekih lekova.

Lončar je kazao da građani treba da znaju da suplementi nisu lekovi već pomoćna sredstva koje lekari ne mogu da propisuju i da se oni ne izdaju na lekarski recept.

“Niko ne može da vas natera da uzimate neka pomoćna lekovita sredstva. Zakon je jasan šta lekar propisuje. Ne sumnjam da postoje farmaceutske kuće koje proizvode te suplemente i sigurno bombraduju sa propagandnim materijalom, ali pacijenti moraju da znaju da to nema veze sa zvaničnim stavom”, rekao je Lončar.

Lončar: Za lečenje rekih bolesti dve milijarde

On je dodao pacijenti sami odlučuju da li će da koriste neka pomoćna lekovita sredstva.

Na pitanje poslanice radikala da li Ministarstvu nedostaju inspektori da to kontrolišu, Lončar je kazao da nije problem u broju inspektora, već da je potrebno da pacijenti to prijave da bi se reagovalo.

“Ne može inspektor da sedi kad je pacijent kod lekara. Pacijent mora da prijavi da mu lekar ne izdaje recept za lek i preporučuje mu nešto drugo. Moramo to da znamo da bismo odreagovali”, rekao je Lončar.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...