LSV: Vlast da spreči masovni odlazak školovane omladine, inače zemlji nema budućnosti

112

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od vlasti u Srbiji da uvedu mere za poboljšanje položaja mladih, kako bi se sprečio njihov masovni odlazak iz zemlje.

„Kao što vidimo ovih dana iz istraživanja Instituta za razvoj i inovacije sprovedenog uz podršku Vestminster fondacije za demokratiju, Srbija godišnje gubi oko dve milijarde evra za sve mlade koji odu iz zemlje. Cifra od dve milijarde evra je bazirana na oko 1,2 milijarde evra za gubitke u obrazovanju i na oko 897,3 miliona evra za gubitak potencijalnog BDP-a. Bojimo se da je ovo obazriv i optimističan obračun, ali i da, osim novca, država gubi mnogo više, gubi šansu za normalnu budućnost“, navela je u saopštenju za javnost funkcionerka LSV-a Bojana Begović.

Prema istraživanju Vestminsterske fondacije za demokratiju, 78 odsto mladih izmedju 18 i 29 godina starosti razmišlja da napusti Srbiju.

„Država nema tačnu evidenciju koliko mladih ljudi ode iz Srbije, pa nam preostaje da baratamo podacima koje imamo, u ovom slučaju su to podaci OECD-a koji kažu da godišnje ode oko 49.000 ljudi“, navela je Bojana Begović.

Prema njenim rečima, veliki je problem odliv, pre svega kvalifikovane i školovane omladine.

„Mladi odlaze jer nemaju mogućnost da se zaposle ili da ostvare pristojnu zaradu. Bez ekonomske stabilnosti oni ne mogu da se osamostale, da osnuju porodicu, da imaju socijalno osiguranje, da reše stambeno pitanje. Najugroženija kategorija u Srbiji su mladi od 18 do 26 godina, sa stopom nezaposlenosti od oko 40 odsto, što je medju najvišim u Evropi“, navela je Bojana Begović.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...