O ovoj ženi pišu svetski mediji – kupila je crkvu u Gracu za koju ima veoma neobične planove

135

Zeničanka Tatjana Petrović ovih je dana glavna vest u svetskim i regionalnim medijima, a nakon što je u austrijskom Gracu kupila crkvu za koju ima neobične planove, poput ideje da na oltaru napravi podij za Dj-a, dok bi umesto klupa bili udobni kauči i naslonjači.

Crkva je sagrađena pre 50 godina, a otvarenje je zakazano za 1. juni.

Petrovićeva za „Avaz“ kaže da se pojavila u prodaji baš kad je tražila prostor za kulturna i socijalna zbivanja te je odgovarala njenim planovima.

„Crkva će se pretvoriti u kulturni centar, koji će ujedinjavati mnoštvo drugih projekata. U kutu će biti bar, u ispovedaonicama ću držati anonimne seanse psihoterapije, na oltaru će biti muzičari, na velikom platnu puštaćemo projekcije za vreme filmskih večeri, orgulje ćemo iskoristiti za prvi festival sakralne muzika u zemlji“, otkriva Petrovićeva.

Ratne 1992. godine, s porodicom je otišla najpre u Hrvatsku, a potom i u Austriju, gde je ubrzo savladala jezik i zaposlila se kao medicinska sestra.

Paralelno je studirala te 2000. godine otvorila privatnu ustanovu za osobe sa psihičkim poremećajima. Vlasnica je kafića koji važi za centar kulture u Gracu.

„Došla sam na ideju da stvorim prostor koji će ljudima pružiti mogućnosti razvoja u nekomercijalnom i umetničkom smislu. Sve se to brzo pročulo i uskoro mi je lokal bio pun umetnika raznih grana, a posle se proširilo i na druge grane poput obrazovanja, socijalnog rada. Poseban je, jer daje osećaj doma“,  govori ova Zeničanka, prenosi Srpskainfo.

Osim medicine i ugostiteljstva, Petrovićeva se angažovala i politički, pa ja zamalo postala gradonačelnica Graca.

„Naši životi zavise o političkim odlukama i svako bi trebao pokazati interesovanje, jer o tome ovisi kako ćemo živeti“,  navela je Petrovićeva, te zaključila da ne razmišlja o povratku u BiH, ali da rado dođe u rodnu zemlju.

Crkvu je nazvala „Sanctuary“ (Utočište), a kaže da je to zapravo mesto za okupljanje izgubljenih ljudi koji traže svoju kreativnost, na koje će moći doći svi koji se ne boje pokucati na vrata.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...