“Politički zatvorenik” na protestu podsetio na Đinđićeve reči (VIDEO, FOTO)

466

U Beogradu se večeras održava novi protest „Jedan od pet miliona“ koji je započeo na Platou ispred Filozofskog fakulteta, prenosi N1.

Okupljeni su u protestnu šetnju krenuli nakon obraćanja istoričara Čedomira Antića, jednog od organizatora Miodraga Simovića i uhapšenog studenta FPN Stefana Simića.

Glumac i član DS Branislav Lečić je najavio da će se obratiti na kraju šetnje, ispred zgrade Vlade Srbije, kada će, kako je naveo, izneti konkretan plan za naredne subote.

Jedan od organizatora, Miodrag Simović, koga je Lečić najavio kao „političkog zatvorenika“, jer je bio privođen, podsetio je na Đinđićeve reči – njihovo je da hapse i tuku, a naše je da izdržimo.

Konstatovao je da se uništava Beograd, Beogradska tvrđava, arheloško nalazište Singidunum, priobalna zona Novi Beograd, i dodao da je sve to pod zaštitom države.

Student Fakulteta političkih nauka Stefan Simić, koji je uhapšen nakon protesta održanog ispred Predsedništva Srbije, ocenio je da je aktuelna gradska vlast „najgora“.

Podsetio je na izjavu gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavka Gaka koji je rekao da Grad nema obavezu da deci obezbedi mesto u vrtiću, jer oni nisu „bebi servis“.

„Gospodine Gak, građani nisu socijalna služba da finansiraju neradnike kao što ste vi“, ovim rečima mu je odgovorio Simić, pred okupljenima.

Upitao je i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića „zbog čega mrzi Beograd i kad će da prestane da vrši ekocid u Beogradu, da ruši po Kalemegdanu i Gardošu“.

Upitao ga je gde su obećane biciklističke staze i postavio, kako je rekao, pitanje svih pitanja – ko je rušio i vezivao ljude u Savamali.

Ne trebaju nam jarboli i fontane, trebaju nam škole, vrtići, parkovi i bolnice, poručio je gradskoj vlasti Simić.

Protestna šetnja će se, kako je najavljeno, završiti ispred zgrade Vlade Srbije, a pre toga održava se performans „Dnevnik slobodne Srbije“ kod zgrade RTS.

Okupljeni građani nose zastave Srbije i transparente među kojima su i „Filozofski – istorija“, „Pošta – poštarima, stranke – političarima“, „Ne trebaju nam PUPS-ovci, trebaju nam stručnjaci“.

Potpisuje se peticija Vojnog sindikata Srbije, kojom se traži „poništavanje Vulinovih (ministar odbrane Aleksandar) nezakonitih akta“.

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ traže fer i slobodne izbore, slobodne medije šest do devet meseci pre izbora, smenu državnog vrha, glavnog i odgovornog RTS, kao i razotkrivanje ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Čedomir Antić: Ustali smo da nam ne tuku komšije, decu, naše političke protivnike (FOTO)

Izvor N1 Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...