9 metoda da sačuvate nameštaj od svog psa

Pas se voli u svakom trenutku, bezuslovno. Možemo mu oprostiti najrazličitije greške, ali nas definitivno najviše može naljutiti kada nam, potpuno nesvestan toga, uništi najdraži komad nameštaja.

232

Ipak, da li ste znali da ovo možete sprečiti? I to – uz pomoć vrlo jednostavnih metoda!

Grickanje

Držite hranu dalje od nameštaja, i nemojte grickati na krevetu. Vlasnici često nisu ni svesni da se ljubimac penje na krevet zbog mrvica hrane koje su oni ostavili za sobom.

Alternativa

Najvažnije je da svom psu obezbedite alternativu i nabavite mu krevet za ljubimca. Kreveti za pse danas su veoma udobni i lepo dizajnirani. Ako pas odbija da spava i boravi u njemu, napravite mu prostirku od svoje stare bluze, ili bilo čega što mu miriše poznato i blisko.

Nagrada i kazna

Bilo da se radi o krevetu za psa, ili namenjenom komadu nameštaja, psa ćete najlakše zainteresovati za novo mesto sistemom nagrađivanja.

Komandom mesto možete ga naučiti da željenu nagradicu dobije tek kada sedne na to određeno mesto.

Odmalena treba početi sa ktitikovanjem i najmanjeg pokušaja grickanja nameštaja. Najbolje je kupiti igračke za pse, i ponuditi ih kao alternativu.

Delite nameštaj

Ako pas baš odbija da se njegov krevet drastično razlikuje od ostatka ljudskog nameštaja, možete odlučiti da mu podarite jedan komad nameštaja u kući. To može biti stara stolica, fotelja i sl. Nakon toga je izuzetno važno da budete dosledni u nagrađivanju i kažnjavanju.Tako će pas shvatiti na koji komad nameštaja sme, a na koji ne sme da se penje.

Doslednost

Psa je najbolje dresirati dok je sasvim mlad, ili od samog početka dolaska u vaš dom. Dakle, nemojte biti bolećivi na to što je mali, plišav, i pogodan za maženje. Ako ne želite da boravi na vašem nameštaju, učite ga tome od prvog dana.

Nežna zamka

Ako vaš pas nije sasvim mali i nežan, možete ga odučiti od veranja po nameštaju tako što ćete mu napraviti nežnu zamku. Napravite kulu od praznih llimenki i postavite je na krevet ili fotelju. Najpre se dobro uverite da su limenke dobro oprane, kao i da ničim ne mogu povrediti ljubimca (pazite na mesta na kojima su limenke otvorene).

Mirisi

Pse odbijaju mirisi citrusa. Možete poprskati nameštaj sredstvom ovog mirisa, za koje ste se najpre uverili da neće i samo oštetiti nameštaj.

Pažnja i aktivnost

Ponekad pas gricka nameštaj kako bi ublažio svrab zbog nicanja zuba. Češći i veći problemi su oni kada pas uništava nameštaj zbog toga što se oseća nervozno i usamljeno.

Izuzetno je važno da mu posvetite dovoljno pažnje i vremena, kao i da mu pružite dovoljno istrčavanja i igre na otvorenom.

Trikovi

Jedan od trikova koji će pse odbiti od nameštaja jeste lepljenje dvostranog selotejpa. Ovo iskustvo nije opasno, ali je dovoljno neprijatno da ih odbije od nameštaja. Slično je i sa postavljanjem aluminijuske folije – čije bi šuškanje moglo da odbije ljubimca. Ipak, budite oprezni – neki psi ovo bi mogli da dožive i kao poziv na igru sa nameštajem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...