Država hoće da ih iseli, oni poručuju: Ni za živu glavu!

Zimus im je isključeno grejanje, zatim i lift, a sada se najavljuju restrikcije struje

250

Vojnim licima i njihovim porodicama koje žive u hotelu „Bristol“ zimus je isključeno grejanje, zatim i lift, a sada se najavljuju restrikcije struje, javlja N1.

Kako kažu, strahuju da će ostati u mraku, ali ipak poručuju da odatle neće izaći dok ne dobilju svoje stanove.

Planirano je da se zgrada hotela „Bristol“ rekonstruiše u okviru projekta „Beograd na vodi“, a u Ministarstvu odbrane za N1 kažu da preostalih 13 porodica ne pristaje na ono što je već prihvatilo više od 100.

Do vojnih lica i njihovih porodica redovno su stizala obećanja da će uskoro dobiti svoje stanove. To „uskoro“ privremeno smešteni u hotelu Bristol, čekaju gotovo 30 godina.

Onda je počeo da se gradi „Beograd na vodi“, a da bi se uselili neki novi gosti u budući ekskluzivan hotel, država želi da oni koji trenutno tu žive napuste zgradu u centru prestonice.

Iz Ministarstva odbrane, umesto rešenja za stanove, redovno im šalju rešenja da se isele.

Isključili su im grejanje, onda su isključili i liftove, a sad im najavljuju da, zbog radova, kreću svakodnevne restrikcije struje, za N1 kaže stanar „Bristola“ Dragan Stojanović.

„Mi se bojimo da ovo ne bude uvertira u isključenje struje, jer znamo da Ministarstvo odbrane vrši pritisak na EPS da se objektu Karađorđeva 50 (hotel) isključi struja. Pre jedno mesec i po dana na trenutak je nestala struja, znate kakva je panika bila, mislio sam da će žene da skaču s balkona“, priča Stojanović.

Da li će ovi ljudi dočekati da imaju svoj dom? Iz Ministarstva odbrane odgovaraju – od ukupno 128 nosilaca prava korišćenja smeštaja u hotelu „Bristol“, 115 je prihvatilo ponuđena rešenja i preselilo se u ostale vojnosamačke hotele, vojne objekte ili stanove za privremeni smeštaj u Beogradu.

„Konačno rešavanje stambenog pitanja preostalih korisnika smeštaja u hotelu ‘Bristol’… dovelo bi u neravnopravan položaj i ostale stambene interesente koji čekaju rešavanje svog stambenog pitanja dodelom stana na neodređeno vreme u redovnoj proceduri, u odnosu na 13 nosilaca rešenja smeštenih u hotelu ‘Bristol'“, poručuju iz Ministarstva odbrane.

Dragan Stojanović, s druge strane, kaže da stanari „Bristola“ traže samo ono što im pripada.

„Nama su odbijali 6,5 odsto čitavog radnog veka u stambeni fond, mi smo te stanove otplatili, gde su naše pare, gde su naši stanovi, apsolutno pravo prvenstva imamo od 1991“, tvrdi on.

Kako objašnjavaju stanari Bristola, ostale porodice su pristale da se isele, uglavnom iz straha. Aktivna vojna lica plašila su se prekomande, a penzioneri da ne ostanu potpuno na ulici, ukoliko se zamere državi. Ova grupa ne odustaje i traže odgovor od Ministarstva odbrane: Šta je sa stanovima koje je grad Beograd namenio za njih?

Stanarka „Bristola“ Radmila Radosavljević podseća koji je odgovor dobila kada je poslednji put nadležnima postavila to pitanje.

„Na zadnjem sastanku od 11. februara, kad sam pitala kome će da podele 101 stan, sekretar Ministarstva odbrane, mislim, nisam sigurna, zove se Lazić, Zoran, on je rekao, ustao i rekao, jedan ću sebi, jedan Jociću i otišao i od onda nam šalju ovakve dopise“, kaže ona.

Kako je dodala, Ministarstvo od njih samo traži da se isele i ništa više.

Međutim, oni poručuju da na to iseljenje, dok ne dobiju svoje stanove, neće pristati, ni za živu glavu.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...