Većina mladih želi da emigrira u Nemačku, evo koje vas sve prepreke čekaju na tom putu

62

Prema mnogim istraživanjima, većina mladih kao željenu zemlju u koju bi da emigriraju iz Srbije navode Nemačku. Ipak, da bi nakon svog odlaska dobili i status nemačkog državljanina potrebno je da pređu mnoge prepreke i pitanje je da li ih na kraju puta čeka nemački pasoš, piše Blic.

Najveći broj doseljenika sa naših prostora u Nemačku odlazi sa radnom dozvolom koja podrazumeva boravak i rad u toj zemlji, a potom nakon isteka vize i povratak u Srbiju.

Druga, podjednako česta opcija je i rad na crno, gde naši radnici ako ne žele da trpe zakonske kazne i zabranu ulaska na teritoriju Evropske unije odlaze na rad na tri meseca, koliko je dozvoljen boravak bez vize i potom se vraćaju u Srbiju gde moraju da provedu tri meseca da bi opet otišli na tri meseca.

Novi konkurs – ovako medicinari iz Srbije stižu do posla u Nemačkoj

Procedura za dobijanje državljanstva nije ni izbliza toliko jednostavna, a jedan od osnovnih uslova je odricanje dosadašnjeg državljanstva.

Na sajtu njihovog Ministarstva stoji da u Nemačkoj važi zakon o poreklu, što znači da osoba kojoj su majka ili otac nemački državljanin automatski rođenjem postaje Nemac. Zatim, ako je jedan roditelj nemački, a drugi državljanin druge zemlje, dete može zadržati oba državljanstva i ne mora da se odrekne nijednog.

Treći slučaj je kad je dete rođeno u Nemačkoj, a roditelji mu nisu Nemci. Tada, ono ima prava na nemačko državljanstvo ako ispuni određene uslove, a ako se ipak odluči za državljanstvo roditelja, sa 18 navršenih godina mora da se odrekne nemačkog.

Za sve ostale, koji ne pripadaju nijednoj od ovih grupa postoji niz uslova koje moraju da ispune.

Prvi je novčani – samo podnošenje zahteva košta 255 evra, dok je za dete koje podnosi zajedno sa roditeljima cena niža i iznosi 51 evro. Mlađi od 16 godina za dobijanje državljanstva moraju da opunomoće svoje roditelje.

Da bi se zahtev odobrio treba ispuniti čitav niz uslova, od kojih je najvažniji da se osoba odrekne dosadašnjeg državljanstva. Takođe, potrebno je da dokaže znanje nemačkog jezika. Osim toga, onaj koji podnosi zahtev za državljanstvo mora da položi i „test za dobijanje državljanstva“ u kome se proverava poznavanje nemačkog pravnog i društvenog sistema. Za prolaznu ocenu je potrebno tačno odgovoriti na 17 od 33 postavljena pitanja na temu religije, pravne države i društvenih obaveza.

Neki od preduslova za dobijanje nemačkog državaljanstva su posedovanje neograničene dozvole boravka, ukupno 8 godina zakonskog boravka u Nemačkoj, neosuđivanost (izuzetak su presude za sitne prestupe), obavezno zdravstveno osiguranje i uplata doprinosa u penzioni fond, poznavanje nemačkog jezika (najmanje nivo B1), položen test za dobijanje državljanstva ili dokaz o završenom školovanju u Nemačkoj, poznavanje pravnog i društvenog poretka i uslova života u Nemačkoj, priznavanje slobodnog demokratskog Ustava Savezne Republike Nemačke, nepostojanje protivustavnih aktivnosti…

Samo u posebnim uslovima, kada nadležne službe procene da postoji opšti interes da se nekome dodeli državljanstvo po ubrzanom postupku to se može dogoditi.

Najčešće su u pitanju sportisti ili izbeglice. Lakši postupak je i za građane Evropske unije, kao i za rodbinu onih koji su podneli zahtevi i ispunili sve uslove, kao i onima koji su venčani za Nemca.

Vrlo bitna stavka jeste da je osoba finansijski nezavisna, odnosno da je u stanju u najvećoj meri samostalno da se finansira. Samo u posebnim slučajevima dozvoljeno je korišćenje socijalne pomoći. Ovo pravo imaju osobe koje su dobile otkaz zbog propasti kompanije u kojoj su bile zaposlene, osobe koje izdržavaju malu decu ili osobe koje se trenutno obrazuju. 

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...