Neizvesna borba: Erdogan gubi i Istanbul?

99

U Turskoj su u nedelju održani lokalni izbori, a prema preliminarnim rezultatima, partija AKP predsednika Redžepa Tajipa Erdogana izgubila je u većim gradovima.

Kako je objavljeno, opoziciona CHP je više glasova osvojila u prestonici Ankari. Više ih ima i u Antaliji i Izmiru, a prava neizvesna borba je u Istanbulu, u kom CHP vodi za nijansu, prema podacima koje je objavio “Hurijet”.

U Ankari je vladajuća AKP osvojila 47,10 odsto glasova, dok je CHP na 50,91 odsto.

U Istanbulu prilično neizvesno, međutim manji broj glasova je ipak prevagnuo na stranu opozicije. Kako je objavio “Hurijet”, prema preliminarnim rezultatum, CHP je na 48,79 odsto, dok je AKP na 48,51 odsto.

Na izborima u Turskoj četvoro mrtvih; Erdogan vodi, ali gubi vlast u Ankari

 

Kandidat turske vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u Ankari izjavio je da su postojale veoma „jasne nepravilnosti“ na stotinama kutija sa izbornim listićima, nakon što je njihov opozicioni rival osigurao pobedu na lokalnim izborima u tom gradu.

Mehmet Ozhaseki, kandidat AKP, naglasio je da je razlog zašto je njegova partija uložila prigovor na izborne rezultate u Ankari „održanje pravde“, a ne mentalitet „mi moramo pobediti“, prenosi Rojters.

Prema nezvaničnim rezultatima koje su objavili državni turski mediji, kandidat opozicione, sekularne Republikanske narodne partije (CHP) Mansur Javas novi je gradonačelnik glavnog grada Turske.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...