Ovaj Rubensov crtež je vekovima bio izgubljen, sad je prodat na aukciji za 1,3 miliona evra (FOTO)

88

LIL – Crtež flamanskog baroknog slikara Petera Paula Rubensa, kojem se vekovima izgubio trag, prodat je jednom belgijskom kolekcionaru za 1,3 miliona evra na aukciji u Lilu, saopštila je danas kuća Mersije na severu Francuske.

Delo, koje predstavlja Svetu Margaretu u crveno beloj haljini koja u ruci drži krst i pritiska zmaja, datira iz 1620. godine.

„U pitanju je crtež koji je kasnije služio kao model za monumentalne slike na tavanici jezuitske crkve u Antverpenu“, rekao je predstavnik aukcijske kuće.

Rubens je 1620. godine dobio narudžbinu da naslika 39 platna četiri metara visine za crkvu, koja je postala jedna od najvećih crkava u belgijskoj oblasti Flandriji.

Umetnik (1577-1640) je slikao razne teme, od religije, istorije, klasične mitologije, scena lova, portreta do ilustracija za knjige i dizajna tapiserija.

Bio je plodan slikar i procenjuje se da je napravio oko 3.000 slika. Smatra da je on bio jedan od retkih umetnika koji je još za života imao uticaja na druge umetnike. Njegovi učenici su bili Jakob Jordans i Antonis van Dajk.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...