Velika promena u domovima zdravlja i bolnicama: Građani više zbog ovoga neće „trpeti“

1.017

Ministarstvo zdravlja će nakon usvajanja Zakona o zdravstvenoj zaštiti omogućiti, između ostalog, brže i lakše dobijanje uputa, otklanjanje zastoja kada su u pitanju pregledi i čekanja na popravku medicinskih aparata, piše „Blic“.

Kako navodi beogradski dnevnik, Ministarstvo će posle usvajanja pomenutog zakona imati bolji uvid u rad domova zdravlja, koji su sada u nadležnosti lokalne samouprave.

To će doprineti da pacijenti u ovim ustanovama imaju bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, bez zastoja i komplikacija.

Poslato upozorenje da dva leka mogu biti potencijalno opasna, evo šta kažu lekari

Kako dodaje „Blic“, novine u radu mogu očekivati i zaposleni, a biće i novih radnih mesta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za taj list da postoje slučajevi u kojima nema komunikacija između doma zdravlja i bolnice, iako se nalaze u istom dvorištu.

„Ima i primera da neki dom zdravlja ima više specijalista, recimo ginekologa, a bolnica ne može da pokrije dežurstvo sa tom strukom. Tu su najviše trpeli pacijenti i to je ono što menjamo. Ubuduće će bolnički lekari, kada rade ambulantu, raditi i u domu zdravlja, a lekari iz domova će dežurati u bolnicama kada je to potrebno“, kaže Lončar.

Lekarima dato upozorenje da dva leka mogu da izazovu ozbiljno stanje

Kako je dodao, u slučaju gužve na rendgenu u domu zdravlja, istog sekunda će pacijent preći par metara odatle u bolnicu da uradi rendgen ili laboratoriju, ako je u jednoj ustanovi trenutno pokvaren aparat, a u drugoj radi.

„Ono što je posebna pogodnost za pacijente jeste to što više neće morati da se vraćaju od specijaliste kod svog izabranog lekara da im piše novi uput, što istovremeno skraćuje vreme čekanja i čini bolničko zbrinjavanje bržim i efikasnijim“, rekao je ministar Lončar.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...