Čeka se uredba Vlade – usklađivanje penzija sa inflacijom ili rastom plata?

140

Svetska banka očekuje da će Vlada Srbije ove godine predstaviti prve ideje za indeksaciju penzija i doneti Uredbu o koeficijentima za obračun i isplatu plata u javnom sektoru, izjavio je danas viši ekonomista Svetske banke u Beogradu Lazar Šestović.

Prema njegovim rečima, za ovu godinu je ostavljeno da se izradi formula kojom će se vršiti indeksacija penzija i uskoro bi trebalo da bude poznato koji je pristup izabran.

Beograd, 2. aprila 2019. - Visi ekonomista Svetske banke u Beogradu Lazar Sestovic tokom prezentacije izvestaja Svetske banke ''''Redovni ekonomski izvestaj za Zapadni Balkan''''. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Da li će se vršiti u skladu sa inflacijom ili rastom plata, videćemo, imamo različite mogućnosti i očekujem uskoro prve ideje da se predstave javnosti, a mi smo tu da pružimo tehničku pomoć“, rekao je Šestović na predstavljnju “Redovnog ekonomskog izveštaja za Zapadni Balkan“ Svetske banke u Beogradu.

Dodaje da je ova godina bitna i što se tiče plata u javnom sektoru, i podseća da se svih prethodnih godina radilo na sveobuhvatnom istraživanju za načine određivanja plata u javnom sektoru.

„Pripremljeni su neki podzakonski akti koji bi omogućili da se za svakog pojedinca odredi koeficijent i platni razred i na osnovu toga bi se odredila početna plata, a onda bi se kroz odluke vlade vršilo njihovo usaglašavanje sa tržišnim i budžetskim mogućnostima“, objasnio je Šestović.

Kaže da se očekuje i da će tokom leta biti izvršeno mapiranje svih zaposlenih, a taj novi sistem bi se, napominje, odrazio na budžet za 2020.

„To je kompleksan posao, pošto pričamo o 700.000 ljudi i nadamo se da će vlada uspeti da to uradi“, podvukao je Šestović.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...