Karadžiću nije dozvoljeno ulaganje žalbe na dužinu kazne

77

Predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus nije dozvolio Radovanu Karadžiću da uloži žalbu na dužinu kazne, odnosno na doživotni zatvor na koji je osuđen drugostepenom pravosnažnom presudom.

U odluci predsednika Mehanizma navodi se da nema zakonskih osnova za ulaganje takve žalbe, kao i da zbog toga nema ni razloga da imenuje novo žalbeno veće koje bi o tome odlučivalo.

Advokat Radovana Karadžića najavio da odbrana sprema zahtev za ponovno suđenje

Karadžić je prošle sedmice tražio formiranje veća koje bi razmatralo žalbu na dužinu kazne, jer je prema stavu odbrane, Žalbeno veće Mehanizama pogrešilo kada mu je kaznu sa 40 godina zatvora povećalo na doživotni zatvor, jer nije vodio računa o „praksama sudova u bivšoj Jugoslaviji“ čime mu je, pored ostalih, prekršio ljudska prava.

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je 20. marta na doživotni zatvor prvog predsednika Republike Srpske zbog genocida u Srebrenici i zločina prtiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Presuda Karadžiću nema posledica po Srbiju i Republiku Srpsku, ali pojedinci mogu da traže odštetu

Ova presuda je pravosnažna, ali on bi i dalje mogao da zahteva reviziju presude, ukoliko njegov pravni tim pronađe nove dokaze koji nisu bili izvođeni tokom suđenja, a imali bi uticaj na konačnu presudu.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...