Srbija izvozi sve više oružja, a jedna velika sila je među najvernijim kupcima

84

BEOGRAD – Izvoz srpskog naoružanja i vojne opreme porastao je za 13,9 odsto, a jedan od najvećih kupaca oružja iz Srbije je Amerika, dok je najveći deo proizvodnje domaće namenske industrije namenjen izvozu, objavio je RTS.

„Od ukupne proizvodnje, preko 90 procenata mi izvozimo što se tiče vojne opreme. Izvozimo minobacače svih kalibara, ručne bacače granata, ručne bacače raketa, sisteme za vazduhoplovstvo, podizvođača za Lastu“, navodi Života Vučić iz „Prve petoletke – namenska“ Trstenik.

Aleksandar Lijaković, pomoćnik generalnog direktora JP „Jugoimport SDPR“, napominje da je prvi tehnološki prodor razvoj artiljerijskih sistema, složenih borbenih sistema, zatim proizvodnja i razvoj oklopnih vozila.

„‘Nora’ i ‘Lazar’ polako ulaze u sastav Vojske Srbije. Sistem ‘nora’ smo prodali u nekoliko zemalja u svetu. Ono što je takođe značajno, jesu tehnološki prodori u oblasti raketne artiljerije, zatim vođenih raketa sistemi ‘alas'“, ističe Lijaković.

Prate se svetski trendovi, kažu u Ministarstvu odbrane. Kada je reč o glavnim projektima, isti su kao, na primer, u britanskoj vojsci.

„Tri ključna projekta njihove kopnene vojske za ovu godinu su komplet zaštitne balističke opreme za vojnika, zatim razne bezposadne platforme i treća ključna stvar je modernizovano vozilo za prevoz pešadije. Sva ta tri projekta i mi radimo“, ukazuje general-major dr Mladen Vuruna, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane.

Sve više se trguje oružjem, i u svetu i u regionu.

„Prema našim analizama, budžeti za opremanje u regionu prošle godine su porasli 2,2 puta. Projekti opremanja kapitalnim sistemima naoružanja rastu kao pečurke u okruženju i tiču se uglavnom vaudhoplovnih sistema. Lovci su, dakle, glavna tema u većini zemalja u okruženju, a zatim sistemi KOV, pre svega oklopna vozila točkaši. U tom smislu mi sledimo trendove“, dodaje general-major dr Mladen Vuruna.

Prošle godine glavne izvozne destinacije bile su UAE, SAD, Saudijska Arabija i Bugarska i Egipat, a uvozi se najviše iz BiH, Belgije, Slovačke, Bugarske i Rusije.

Prošle godine je ostvaren izvoz NVO od preko pola milijarde dolara, a uvoz je četiri puta manji.

Najnovija tehnološka dostignuća biće predstavljena na Devetom međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2019“ krajem juna u Beogradu.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...