Visoke zvanice na skupu u Prištini

65

U Prištini se očekuje dolazak Hilari Klinton i Medlin Olbrajt povodom obeležavanja 20. godišnjice od agresije NATO na Srbiju, koja se na kosovskoj teritoriji obeležava 12. juna kao godišnjica oslobađanja i ulaska NATO snaga.

Prištinski Zeri piše da će domaćini inostranim zvanicama biti tri bivša kosovska predsednika Fatmir Sejdiu, Bedžet Pacoli, Atifete Jahjaha i aktueni Hašim Tači.

Organizacija obelezavanja ove godišnjice u potpunosti je poverena Jahjagi, a očekuje se da će ceremoniji prisustvovati i bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt i Hilari Klinton.

Podseća se da je Olbrajtova u to vreme bila državni sekretar i vodeci američki zvaničnik, koja je, kako se navodi, podstakla početak NATO bombardovanja srpskih ciljeva.

Dodaje se da je Klintonova tada bila još uvek Prva dama SAD, budući da je njen muž Bil Klinton, bio predsednik.

Navodi se da je Klintonova, u vreme dok je bila državna sekretarka, od 21. januara 2009. do februara 2013. godine, „dala ogroman doprinos jačanju nezavisnosti i državnosti Kosova na međunarodnoj sceni“.

Zato su Olbrajtova i Klintonova pozvane da 12. juna dođu u Prištinu, što, navodi se, kancelarija Jahjage nije demantovala.

„Vlada Kosova je 26. marta 2019. godine donela odluku o osnivanju Organizacionog saveta za obeležavanje 20. godišnjice ulaska NATO-a na Kosovo. Ovim savetom predsedava predsednica Jahjaga. Organizacioni savet je održao svoj prvi sastanak i trenutno je u procesu izrade liste gostiju za događaj. Ostale pojedinosti o događaju će biti objavljene blagovremeno“, rekla je Jahjaga.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...