Advokatica Radonjića i Romića: Ni nakon presude ne zna se ko je ubio Ćuruviju

92

BEOGRAD – Advokatica Milana Radonjića i Ratka Romića, Zora Dobričanin Nikodinović izjavila je da se ni nakon današnje presude ne zna ko je ubio novinara Slavka Ćuruviju navodeći da je presuda doneta na osnovu medijskih spinova, a ne na osnovu dokaza u spisima predmeta.

Specijalni sud u Beogradu osudio je za ubistvo Ćuruvije na po 30 godina zatvora bivše šefove Državne bezbednosti (DB) Radomira Markovića i Milana Radonjića, dok su po 20 godina kazne dobili operativci DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak.

„Ovo je bilo suđenje jednom vremenu, ovo je bilo suđenje Resoru državne bezbednosti i ovo ne služi nikome na čast“, rekla je advokatica Dobričanin novinarima ispred Specijalnog suda.

Ona je kazala da u ovom postupku nije dokazano niti da je Ćuruvija ubijen radi gušenja slobode medija, niti da je ubijen radi očuvanja vlasti Slobodana Miloševića.

„Zašto je Slavko Ćuruvija ubijen možda se može nazirati iz jednog dela obrazloženja ovog sudskog veća“, rekla je Dobričanin.

Ona je novinare, prilazeći im zbog izjave, upitala ko je ubica.

„Je li to ona priča – ‘ubila ga je DB, je li ovo potvrda te priče'“, kazala je ona.

Povodom jučerašnje najave okupljanja novinara ispred Specijalnog suda uoči izricanja presude Dobričanin je istakla da je sud slobodan i da niko nema pravo da utiče na nezavisnost sudstva.

„Novinarstvo je slobodno i niko nema pravo da utiče na nezavisno novinarstvo, ali to mora da se poštuje obostrano. Niko ne daje za pravo pojedinim predstavnicima koji se kriju iza slobodnog novinarstva da utiču na slobodan sud“, kazala je ona.

Advokatica dvojice osuđenih za ubistvo Slavka Ćuruvije rekla je da će se žaliti na odluku suda, dodajući da sudija nije mogla da obrazloži zbog čega je te ljude osudila.

Dobričanin je kazala da ne želi da govori o verodostojnosti izmišljenih telefonskih listinga koje je osporavala tokom suđenja. Dodala je da se ni dan danas, nakon presude ne zna ko je ubio Slavka Ćuruviju.

„Ono što ja znam je da sam 14. januara 2014, kada su lišeni slobode Milan Radonjić i Ratko Romić, pozvana da dođem u sud u 17 sati i kada sam došla na prijavnici mi je rečeno da moram da sačekam sat vremena. Onda sam shvatila da sam morala da odgledam konferenciju za štampu na kojoj je bio ceo državni vrh koji je i sadašnji državni vrh. Oni su po svojim kazivanjima uhvatili ubice Slavka Ćuruvije, ali mi ni danas ne znamo ko su ubice“, rekla je Dobričanin.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...