DSK i Samoopredeljenje: Dijalog treba da vode legitimne institucije, a ne neustavne pseudo-ekipe

47

Predstavnici opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Samoopredeljenja zatražili su danas da se dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa vrati na početak i da ga, posle vanrednih parlamentarnih izbora, nastave nove legitimno izabrane institucije.

U dijalogu sa Srbijom treba da učestvuju legitimne institucije, a ne pseudo-ekipe, ocenio je šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti.

„Nama je jasno da dijalog treba da vodi Vlada, a ne pregovarački timovi. Oni ne mogu doći do rešenja jer nas vraćaju unazad. Dijalog treba da vode legitimne institucije, a ne neustavne pseudo-ekipe. Ne može se pregovarati o granici i Kosovo mora imati platformu, a ne samo načela“, poručio je Hoti u Prištini na okruglom stolu o ustavnosti i institucionalnoj odgovornosti u dijalogu sa Srbijom.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Gljauk Konjufca ocenio je da zbog nedostatka legitimiteta pregovaračkog tima Kosova, dijalog treba vratiti na polaznu tačku.

Svađa Srbije i Kosova otkazala skup u Tirani

„Dijalog sa Srbijom se mora nastaviti uz politički legitimitet, a proces na Kosovu mora da se vrati na nultu tačku koja ide pod ruku sa novim izborima“, rekao je Konjufca.

Predstavnici DSK i Samoopredeljenja su ocenili da je usvajanjem Zakona o dijalogu prekršen Ustav Kosova, pošto zakon o medjunarodnim sporazumima odredjuje hijerarhiju institucija i nadležnosti izvršne vlasti, dok zakon o dijalogu, suprotno ustavu, te nadležnosti prenosi na pregovarački tim.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...