Matić: Presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije je istorijska, važna i iz političkih i iz profesionalnih razloga

70

Presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije je istorijska, važna i iz političkih i iz profesionalnih razloga, kaže Veran Matić. Dokazano je, dodaje, da ga je ubila Državna bezbednost, a samim tim i da je država egzekutor. Advokat Slobodan Ružić kaže da je za ovo ubistvo maksimalna kazna bila očekivana, ali da treba sačekati obrazloženje suda.

Sudsko veće Specijalnog suda osudilo je četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti (DB), na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Sud je utvrdio i da je neposredni izvršilac ubistva NN lice. Šefovi Državne bezbednosti Radomir Marković i Milan Radonjić osudjeni su na po 30 godina zatvora, dok su operativci DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, dobili po 20 godina zatvora. Reč je prvoj presudi za ubistvo novinara u Srbiji, koja dolazi 20 godina otkako je u Slavka Ćuruviju, usred dana, u centru Beograda ispaljeno 14 hitaca.

Novinarska udruženja upozorila: Nalogodavci ubistva Ćuruvije nisu otkriveni

„Mislim da je ovo suđenje u rangu suđenja za ubistvo Đinđića. Ako tome dodamo činjenicu da je ubijen novinar, to je dodatni element. Koliko smo je dugo čekali, mislim da je izuzetno važno ono što se danas dogodilo, i iz političkih i profesionalnih razloga. Iz političkog je važno jer je dokazano da je DB ubila Ćuruviju, da je samim tim država egzekutor, a utvrdjeno je da su svi optuženi krivi. Dakle, dokazano je sve ono što je tužilac i istraga pokazala“, kazao je Matić, koji je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Kako je rekao, ovo je bio važan dan i za Srbiju i za novinarstvo.

„Objektivno gledano, za ovakvo ubistvo bila je očekivana maksimalna kazna, ali bi bilo fer i da sačekamo detaljno objašnjenje suda. Ono što je najvažnije je da je porodica Slavka Ćuruvije zadovoljna“, kazao je advokat Slobodan Ružić.

Advokatica Radonjića i Romića: Ni nakon presude ne zna se ko je ubio Ćuruviju

Partnerka Slavka Ćuruvije Branka Prpa rekla je, nakon presude, da ispada da se „služba hobistički bavila ubistvima ljudi“. „Dokle ćemo samo osuđivati Radeta Markovića, a nećemo one koji su mu dali nalog da to radi“, izjavila je za Radio slobodna Evropa Prpa, koja je bila pored Ćuruvije kada je ubijen u prolazu zgrade u Svetogorskoj ulici, gde su živeli.

„Ja sam siguran da pravi krivci nisu izbegli pravdu, ali hajde da o tome govorimo nakon što ova presuda postane pravosnažna. Ne bih se složio s tim da nisu utvrđene sve činjenice koje su potrebne…a nalogodavac ovog ubistva, siguran sam, je Slobodan Milošević“, kazao je Ružić.

Što se tiče NN ica kao direktnog izvršioca ubistva, Ružić kaže da „stav suda jasno pokazuje da nije dokazano da je Kurak taj koji je pucao u Ćuruviju“.

Porodica Slavka Ćuruvije ne očekuje da ikada sazna punu istinu o ubistvu poznatog novinara

„Ali za sve njih ima sasvim dovoljno dokaza da su oni učestvovali u ubistvu novinara“, dodao je.

Matić kaže da je političku pozadinu ubistva teško dokazati.

„I u slučaju ubistva Đinđića imali smo vrlo brzo razrešenje ko je izvršio, ko je organizovao, ali i pored svega, nije dokazana politička pozadina i nalogodavac. To je teško uraditi. Ružić je ovde imao jasnu, sa poentama završnu reč“, rekao je Matić.

Ružić kaže da je tokom celog suđenja bilo raznih opstrukcija, ali da je, ako se uzmu u obzir i drugi slučajevi, poput ubistva Ivana Stambolića, pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi i drugi, jasna matrica delovanja Državne bezbednosti, a jasno je, kaže, i kome su sva ta ubistva i pokušaji ubistava odgovarali – porodici Milošević.

Na pitanje da li se očekuju žalbe na presudu, Ružić kaže da će ih biti.

„Naravno da će uslediti žalbe, osim odbrane, žalbu će uložiti i tužilac. Porodica će posmatrati dalja dešavanja. Očekujem da će presuda opstati, a da li će biti promenjena kazna, videćemo“, kazao je Ružić.

Govoreći o atmosferi koja je postojala u vreme ubistva Ćuruvije, Matić kaže da je to bila atmosfera u kojoj je finansijski, zbog tadašnjeg zakona o informisanju, stradao veliki broj medija.

„Ne samo Dnevni telegraf, stradali su i zaposleni u tim medijima. Zakon je stvoren zbog toga da se mediji i ljudi koji su oponenti vlasti, zaustave. Samo ubistvo je izvršeno kao poruka svima koji drugačije misle. Ćuruvija je proglašen za državnog neprijateja broj jedan i trebalo je da posluži kao primer svima ostalima“, kaže Matić i dodaje da to bilo i vreme bombardovanja i „praktično ratnog stanja“.

Današnja presuda je, kaže, značajna i u ovom trenutku, kada se „otvoreno kidiše na novinare“.

„Presuda je ozbiljna poruka za one koji mogu da pomisle da učine nešto slično…Danas je pokazano ohrabrenje da je kažnjivost dostižna, kao i da je jako važna solidarnost novinara“, rekao je Matić.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...