Novinarska udruženja upozorila: Nalogodavci ubistva Ćuruvije nisu otkriveni

126

BEOGRAD –  Predstavnici novinarskih udruženja pozdravili su danas presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i izrazili nadu i očekivanja da će one biti potvrđene u drugostepenom postupku, ali su upozorili da nalogodavci tog ubistva nisu otkriveni.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić rekao je da je veoma važno što prvi put posle 20 godina obeleževanje godišnjice ubistva Ćurivije neće biti dočekano pozivima na istragu i sudsku odluku.

„Kao profesija treba da budemo zadovoljni onim što se danas dogodilo. Pred nama je naravno dug put do pravosnažne presude i ja se nadam da će ona biti potvrđena“, rekao je Matić novinarima ispred Specijalnog suda.

On je ocenio da je presuda važna poruka za pitanje nekažnjivosti ubistava novinara i da je njom napravljen pomak zahvaljujući dobrom istražnom timu i političkoj volji da ubistvo bude rešeno.

„Mislim da je ovo dobra poruka i za nas novinare i sve one koji žele da na fizički način eliminišu slobodu mišljenja i govora, da prete novinarima i da se nasilno ponašaju prema njima“, rekao je Matić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović rekao je da je danas veliki dan za srpsko pravosudje i novinarstvo i pozvao državne organe da pronađu nepoznato lice koje je označeno kao nalogodavac ubistva Ćuruvije.

„Važno je da sada državni organi pronađu to lice koje je direktni počinilac ubistva, kako se navodi u presudi, i ko je nalogodavac. Bez tih odgovora nećemo imati punu pravdu za Slavka Ćuruviju“, poručio je Radomirović ispred Specijalnog suda.

On je pozvao državu da uradi sve da pravdi privede jednog od osudjenih, Miroslava Kuraka i dodao da država ne radi ništa aktivno da ga pronadje i dovede u Srbiju da odleži kaznu.

Novinar Vukašin Obradović rekao je da je njegov utisak posle suđenja da se malo pažnje posvetilo ambijentu u kome se desio zločin i na ono što se dešavalo nakon ubistva u službama državne bezbenosti.

„Mi nismo iskoristili ovaj slučaj da demontiramo sve one mehanizme koji su doveli do toga da država odluči u jednom trenutku da može da ubije novinara i da to sprovede u delo. Taj mehanizam je u najvećoj meri ostao sačuvan“, zaključio je Obradović.

Izricanju presude prisustvovali su generalni direktor Radio televizije Srbije Dragan Bujošević, novinarka Ljiljana Smajlović, ali i drugi novinari.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...