Poverenica: Jednaki tretman pacijenata

82

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas označavanje HIV statusa flomasterom i velikim slovima na listi koja stoji na tabli kreveta pacijenta na odeljenjima Кliničko-bolničkog centra Vojvodine i pozvala taj centar da preduzme mere kako bi se obezbedio jednak tretman pacijenata.

Janković je istakla da zdravstveni radnici imaju posebnu odgovornost u uklanjanju predrasuda i suzbijanju straha prema osobama koje žive sa HIV-om, a da te osobe imaju pravo na zdravstvenu zaštitu kao i drugi gradjani, i nediskriminišući odnos u bilo kojoj oblasti života.

U preporuci mera Janković je ukazala na Strategiju za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i AIDS-a u Srbiji u kojoj je navedeno da je od izuzetnog značaja poštovanje i promocija ljudskih prava osoba koje žive sa HIV-om.

Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om (USOP) saopštila je ranije da je na temperaturno-terapijskoj listi jednog pacijenta na Endokrinologiji KCV u Novom Sadu napisano velikim crvenim slovima HIV na očigled svih drugih koji se nalaze u toj bolničkoj sobi ili u nju ulaze.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...