Vikiliks: Asanža će izbaciti iz ambasade, zvaničnici Ekvadora negiraju

72

LONDON – Prema saznanjima Vikiliksa njihov osnivač Džulijan Asanž biće izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u roku od nekoliko sati ili dana. Vikiliks saznaje od državnih zvaničnika Ekvadora da će ga nakon toga uhapsiti britanska policija.

Visoko pozicionirani zvaničnik Ekvadora, koji je tažio da ostane anoniman, negirao je, međutim, tvrdnje Vikiliksa i poručio da nije doneta nikakva odluka o tome da se on izbaci iz ambasade u Londonu.

Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora objavilo je saopštenje u kojem je navelo da „ne komentariše glasine, teorije ili pretpostavke, koje nemaju dokumentovanu podršku“.

Mala grupa demonstranata i pristalica Asanža okupila se juče ispred ambasade u Londonu, u kojoj se on krije od avgusta 2012. godine.

Predsednik Ekvadora Lenjin Moreno nedavno je rekao da je Asanž u više navrata prekršio uslove azila koji je dobio u ambasadi te zemlje u Londonu.

Moreno je rekao da Asanž nema pravo da „hakuje privatne naloge ili telefone“ i da ne može da se meša u politiku drugih zemalja, naročito onih koje imaju „prijateljske odnose“ sa Ekvadorom.

Asanž je dobio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine, a zatražio ga je kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj, čije su vlasti želele da ga ispitaju u okviru istrage o navodnom seksualnom napadu.

Od istrage se kasnije odustalo, ali Asanž stahuje da bi mogao da bude izručen SAD, gde je Vikiliks predmet istrage saveznih tužilaca zbog objavljivanja dokumenata američke vlade.

 

Izvor RTS, Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...