Znate li koje su najčešće fobije kod pasa?

I psi, poput ljudi, mogu imati najrazličitije, ponekad vrlo neobične fobije.

181

Njihovo javljanje češće je u ranim mesecima psa, ali nije isključeno da se razvije i tokom života, usled sticaja neprijatnih okolnosti koje pas veže za odreženu situaciju, osobu ili predmet.

Ovo su najčeši strahovi registrovani kod pasa:

  1. Strah od grmljavine ili nadolazeće oluje
  2. Strah od vatrometa
  3. Strah od napuštanja i samoće (anksioznost razdvajanja)
  4. Strah od veterinara
  5. Strah od vožnje kolima
  6. Strah od penjanja i silaženja stepenicama
  7. Strah od osoba određenog pola
  8. Strah od stranaca
  9. Strah od dece
  10. Strah od određenih objekata

Većina navedenih fobija posledica su nedostatka rane socijalizacije, genetike, ili negativnih iskustava, posebno u ranom periodu razvoja.

Prepoznaju se po neobičnom ponašanju psa, koje može varirati – od drhtanja, cviljenja i bežanja, do destruktivnog ponašanja i agresije.

U zavisnosti od nivoa i opravdanosti straha, vlasnici mogu pomoći psima ranim prepoznavanjem fobija, promenom sopstvenog ponašanja u okolnostima koje uzrokuju strah i korišćenjem igračaka ili materijala namenjenog umirivanju.

Pohvale i poslastice u stresnim situacijama najjednostavniji su način prevazilaženja blagih fobija. Ovaj metod dobro je koristiti prilikom navikavanja psa na vožnju, ili odlazak veterinaru.

U slučajevima preteranog staraha od grmljavine ili vatrometa, važno je ostati blizu psa, i uzimanjem u naručje pokazati mu da ste tu i da ste spremni da ga zaštitite.

Strah od dece, muškaraca, mužjaka pasa ili stranaca najčešće je posledica traumatičnog ranog iskustva i potrebno ga je ozbiljnije tretirati i biti veoma obazriv. Uplašen pas spreman je da se brani, te pokaže agresiju kada to najmanje očekujete.

Zato je u ovakvim slučajevima neophodno konsultovati veterinara, a često i dresera sa iskustvom. U toku rada na prevazilaženju problema, postarajte se da psa vodite na povocu, i na bezbednoj udaljenosti od nepoznatih ljudi ili životinja.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...