Dan otvorenih vrata u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji

145

Svetski dan zdravlja obeležava se u nedelju, a tim povodom Ministarstvo zdravlja Srbije organizuje Dan otvorenih vrata u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji.

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da obave ORL i kardiološke preglede, izmere krvni pritisak, urade EKG, provere nivo šećera u krvi.

U onim zdravstvenim ustanovama u kojima neće moći da se organizuju kompletni pregledi, građanima će biti omogućeno da obave razgovor s lekarima, posavetuju se o očuvanju zdravlja i konsultuju se o svojim zdravstvenim tegobama i terapiji.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović kaže da se Svetski dan zdravlja tradicionalno obeležava u svim zemljama članicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i da je ove godine posvećen primarnoj zdravstvenoj zaštiti kao osnovi univerzalne zdravstvane zaštite.

Sistem zdravstvene zaštite Srbije obezbeđuje zdravstvenu zaštitu građana kroz mrežu zdravstvenih ustanova koju čini više od 350 zdravstvenih ustanova, i to 158 domova zdravlja, oko 40 opštih bolnica i više od 100 instituta i klinika.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...