Dr Nele Karajlić dobio nagradu „Momo Kapor“ i reagovao “u svom stilu”

163

Primajući nagradu „Momo Kapor“ Nenad Janković, poznatiji kao Dr Nele Karajlić, kazao je u svom stilu da je ubeđen da je ne zaslužuje.

„Mislim da nisam zaslužio tu nagradu, žiri je pogrešio, ali ja im se ne bih mešao u posao“, rekao je Karajlić, kojem je nagrada Zadužbine Momo Kapor dodeljena za roman „Solunska 28“ u izdanju „Lagune“.

On je dodao da je „ono dokle je on stigao daleko od onoga dokle je stigao Momo Kapor“, kojeg je nazvao jednim od najvećih majstora srpskog jezika.

Karajlić je rekao da je za njega najveća nagrada kad mu ljudi na ulici prilaze kako bi mu preneli da su odrasli uz njegove pesme.

„Jedini ozbiljan kritičar u umetnosti je vreme. Pre svega morate da imate osnovni aksiom umetnosti, a to je da je umetnik onaj koji treba da probudi osećanje svojim delom u onom ko ga gleda, sluša ili nešto treće, a pod broj dva je da ste vi svojim delom uzbudili sami sebe. Umetnost je ‘kako’, a ne samo ‘šta'“, rekao je Karajlić gostujući na Prvoj televiziji.

Supruga i osnivač zadužbine Mome Kapora Ljiljana Kapor rekla je da je „svestranost Neleta neverovatna“ ističući da je umetnicima neprijatno kad ih hvale.

„Momo je govorio da se oseća užasno kad ga hvale, a kad ga napadaju kao riba u vodi“, rekla je Kapor.

Nagrada „Momo Kapor“ za književnost koju dodeljuje istoimena Zadužbina uručena je juče Nenadu Jankoviću, poznatijem kao Dr Nele Karajlić, za roman „Solunska 28“ u izdanju „Lagune“ na svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Priznanje koje se sastoji od srebrne plakete i iznosa od 200.000 dinara, Karajliću je uručio akademnik Matija Bećković.

Odluku o dodeli priznanja doneo je jednoglasno žiri koji su činili pisac Muharem Bazdulj, glavna i odgovorna urednica „Odbrane“ Dragana Marković i pisac Vule Žurić.

Nagrada „Momo Kapor“ dodeljuje se svake godine naizmenično za književnost i likovnu umetnost, sa ciljem da se očuva sećanje na poznatog slikara i pisca, kao i da se pomaže razvoj umetnosti.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...