Vladika zahumsko-hercegovački poklonio zlatnik Vučiću

110

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon obilaska Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru da je taj hram važan za ceo srpski narod, ali značajan i za Bošnjake i Hrvate jer govori o tome da možemo da živimo zajedno i da se poštujemo međusobno.

Vučić je novinarima rekao da je crkva u Mostaru jedna od najvećih i najznačajnijih svetinja u bivšoj Jugoslaviji, koja je na užasan način uništena 1992. godine, kada je srušena i spaljena.

„Ponosan sam na to što su Srbija i RS dale puni doprinos za obnovu ovog hrama. Hvala na ukazanoj časti da Srbija koliko može pomogne“, rekao je predsednik Srbije o podsetio da je Saborna crkva Svete Trojice sagrađena 1873. godine i bila najveći srpski pravoslavni hram, do izgradnje Hrama Svetog Save.

Predsednik Srbije je istakao da je hram važan za Srbe u Mostaru, njih 4.000-5.000 koji danas žive u tom gradu, za celu istočnu Hercegovinu i ceo srpki narod, ali i značajan i za Bošnjake i Hrvate jer govori o tome da možemo da živimo zajedno i da poštujemo jedni druge.

Istakao je da je Srbija izdvojila značajna sredstva za obnovu hrama i da će svoje obaveze da ispuni.

„Nadam se da ćemo pre kraja 2020. moći da prisustvujemo otvaranju ovog veličanstvenog hrama, gde će osim oslikvanja, svi radovi biti završeno. To je divna vest za sve Srbe gde god da žive“, rekao je Vučić.

Vučić: Ako me pitate šta Srbija misli o promeni granica na Balkanu…

Vučić je najavio da će Srbija u naredne dve nedelje uplatiti dodatnih 1,5 miliona evra za crkvu u Mostaru.

On je ukazao da Srbija time daje malo više od RS i zahvalio se Dodiku što je našoj državi dozvolio da imamo tu čast.

Predsednik je dodao da je Srbija dala i 154.000 evra na osnovu obećanja data Srbima u Mostaru, i da to može zahvaljujući tome što četvrtu godinu zaredom ima suficit u budžetu, koji imaju svega četiri države u EU.

Dodik je ukazao da je iz crkve rečeno da je potrebno 2,2 miliona evra da se uradi sve do oslikavanja, a da RS daje 700.000 evra.

Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije zahvalio je na pomoći Srbiji i RS, jer bez te pomoći, kako je rekao, hram ne bi bio, sada već, skoro završen.

„Imamo čvrsta uverenja da će hram 2020. biti potpuno završen“, rekao je vladika.

„Nama ostaje da, osim što volimo boga, volimo sve ljude, svoje po veri, ali i sve druge. Sve nacionalnosti, sve pripadnike ostalih vera. Time ćemo najbolje posvedočiti da smo pravi hrišćani“, rekao je on.

Vladika Dimitrije je poklonio zlatnik predsedniku Srbije.

Džeferović, Zvizdić i Izetbegović nisu došli na otvaranje Sajma u Mostaru

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...