Lideri EU danas donose odluku o uslovima odlaganja Bregzita

101

Lideri EU sastaju se danas popodne u Briselu na vanrednom samitu posvećenom ponovnom odlaganju izlaska Velike Britanije iz Unije.

Sastanak Evropskog saveta počinje u 18 časova, a očekuje se odgovor EU 27 o vremenskom okviru i uslovima za odlaganje Bregzita.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je lidere EU da odobre novi produžetak za izlazak Velike Britanije, ali i ocenio da je traženi period do 30. juna nedovoljan da bi se konačno ratifikovao Sporazum o razdruživanju koji je već nekoliko puta odbijen u britanskom Parlamentu.

„Verujem da bi trebalo da razgovaramo o dužem odlaganju. Jedna od opcija je i fleksibilno odlaganje koje bi trajalo dokle god je potrebno, ali ne duže od godinu dana. Fleksibilnost će omogućiti da se odlaganje Bregzita završi automatski čim dođe do ratifikacije, a Velika Britanija će moći da izađe iz EU čim bude spremna za to“, rekao je Tusk.

Da će biti zemalja članica koje se ne slažu sa ovim predlogom, odnosno imaju alternativne vremenske rokove i uslove za London, govori i nezvanični nacrt zaključaka sa današnjeg samita gde su glavne odrednice i dalje nepopunjene.

Evropski komesari na čelu s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom pred samit su održali sastanak na kome su nastavili pripreme za mogućnost izlaska Veliek Britanije bez dogovora iz EU 12. aprila.

„Iako Bregzit bez dogovora znači poremećaj i nije poželjan, EU je potpuno spremna za to. To nije naš željeni ishod, ali mi smo spremni“, poručio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas.

Očekuje se da će Tusk i Junker na kraju samita zajedno predstaviti dogovor i odgovor EU 27 na nastavka procesa izlaska Velike Britanije iz EU.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...